Horecamakelaar: ‘Waardering van snackbars staat erg onder druk’

Actueel |
11 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: archief FSW

“Als dit zo doorgaat voor het MKB, hebben we straks niets meer. Geen horeca maar ook geen ijsbanen, sporthallen en zitten we met z’n allen rond het kampvuur.” Dat zegt de Groningse horecamakelaar Kiek Busquet bij de regionale omroep RTV Noord.

Busquet vertelt verder dat het aantal snackbars dat in verkoop gaat groeiende is. Het is trouwens een horecabreed fenomeen, aldus de horecamakelaar. Eenvoudig is het volgens de Groninger niet om snackbars te verkopen. “De waardering staat erg onder druk,” zegt hij bij RTV Noord.

“Energiecontract overnemen nu een lust”

Wel nemen kopers gretiger dan voorheen de lasten en lusten over: “Vroeger was een vast energiecontract dat je over moest nemen nog een last, nu is dat een lust. Hetzelfde geldt voor personeel. Als je die er bij over kan nemen, is dat heel wat waard.” Verder bespeurt hij een toenemend aanbod van hotels: “’Hotels, dat is ook wel een dingetje aan het worden.”

Dilemma: hoe ver verhoog je prijs?

De omroep laat in het artikel ook enkele snackbarhouders aan het woord. Ze zitten allen met hetzelfde dilemma: hoe ver kun je gaan met prijsverhogingen voor je producten? Stijgende lasten kun je niet eeuwig blijven doorrekenen, zeggen ze.

Verschillende ondernemers geven aan dat ze dubben over stoppen. Een cafetariaondernemer in Winschoten zegt: “We gaan door zolang we kunnen en anders gaat de stekker eruit. Als het ons straks meer gaat kosten dan het ons oplevert, dan is het klaar. En dat moment komt nu heel dichtbij. De koek is echt op.”

Meer over