Zit er in 2024 geen btw meer op de uitjes bij de frikandel speciaal?

Actueel |
6 juli 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: archief FSW

Geldt voor de gesnipperde uitjes op de frikandel speciaal over twee jaar een nultarief voor de btw? Het kabinet wil het btw-tarief voor groente en fruit in 2024 tóch verlagen, mogelijk naar 0 procent. Omdat dit ingewikkeld is, laat de regering eerst onderzoek doen.

Het kabinet heeft deze week besloten te bekijken hoe de maatregel uit het regeerakkoord op een eenvoudige manier kan worden uitgevoerd. Begin 2023 moet dit onderzoek worden afgerond.

Komkommer en tomaat op hamburger

Want hoe moet dat straks met samengestelde producten, zoals de gesnipperde uitjes op de frikandel en de sla en groente op het broodje gezond? En hoe zit het met pastasaus van tomatenpulp zonder toegevoegde suikers of een samengestelde maaltijdsalade?

Toen de plannen uit het regeerakkoord bekend werden, wees ook de Rabobank erop in een analyse dat het geen eenvoudige operatie is om de btw naar nul te brengen. De bank schreef dat het risico van administratieve rompslomp levensgroot is: “Gaat een hamburgerketen straks de plakjes tomaat en komkommer apart in rekening brengen om een halve cent omzetbelasting te besparen?”

Suikertaks

Het onderzoek naar verlaging van de btw op groente en fruit staat niet op zichzelf. Tegelijk met dit onderzoek, laat het kabinet ook uitzoeken of er extra belasting kan worden geheven op frisdranken en andere suikerhoudende producten, een suikertaks dus. Ook hierover moet in de loop van 2023 meer duidelijkheid komen.

“Eén extra bloemkoolroosje”

De maatregelen staan allemaal in het teken van het bevorderen van de volksgezondheid. Rabobank zei eerder al betwijfelen of het effectief beleid is. De analisten van de bank stellen dat consumenten een half miljard euro zullen besparen indien op groente en fruit geen btw meer wordt geheven. De taxatie is dat de consument hooguit de helft hiervan zal uitgeven om extra groente en fruit te kopen. Volgens de Rabobank komt dit neer op 15 gram extra groente en fruit per dag “ofwel één extra bloemkoolroosje.”

Meer over