Hogere prijs voor friet houdt gemoederen in België bezig

Actueel |
2 juni 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Bernard Levèfre (rechts) met ProFri’s Hans Hus.

Niet alleen in ons land, ook bij onze zuiderburen blijven de prijsstijgingen de gemoederen bezighouden. Belgische media stonden de laatste weken bol van berichten over duurdere friet: “Een kleintje met mayonaise wordt straks 25 tot 50 eurocent duurder.”

Een Vlaams dagblad maakte de balans op. Frituurolie en andere spijsoliën stegen het afgelopen jaar ruim een kwart in prijs, terwijl aardappelen, vlees, sauzen, kruiden, lonen en huren alle 5 tot 10 procent duurder werden. Nog afgezien van de hogere energieprijzen, ontkomt ook de Belgische friturist dus niet aan maatregelen.

“God behoede ons”

Over de energieprijs zegt Bernard Lefèvre, de voorzitter van brancheorganisatie Navefri in de media: “Frituristen zijn ook maar mensen. Als zij de afrekening van gas en elektriciteit krijgen, schieten ook zij wakker en beseffen ze dat ze iets moeten doen. Ik denk dat dat zich nu aan het voltrekken is.”

Hoewel er een licht stijgende tendens is (en wordt verwacht), blijft de prijsstijging van frietaardappelen tot op heden binnen de beperken. Lefèvre: “God behoede ons dat dat er ook nog bij komt. Maar natuurlijk weet ik niet wat de aardappeloogst gaat geven.”