int(21695)

Standbeeld voor de friet in Brugge

Actueel |
23 nov 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frietstandbeeld in Brugge.

Brugge krijgt een frietstandbeeld. Het wordt komende zondag onthuld op de Grote Markt in de Vlaamse stad. Brugge is een logische keuze voor het frietbeeld; in de stad is immers dertien jaar geleden het eerste officiële Frietmuseum geopend.

door Ubel Zuiderveld

De onthulling van het standbeeld De Frieteters, is tevens het startschot voor de Week van de Friet bij onze zuiderburen. Die wordt dit jaar gehouden van 29 november tot 5 december.

Het frietbeeld is een initiatief van Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en geldt “als een ultiem eerbetoon aan onze Belgische culinaire trots”. De burgemeester van Brugge en de Vlaamse minister van landbouw zullen bij de onthulling present zijn.

157 jaar friet op Grote Markt

Omdat voor het frietbeeld geen vergunning is afgegeven, zal het over een jaar weer van de Grote Markt verdwijnen. Tot die tijd staat het beeld, een man die op een Brugs bankje geniet van een puntzak friet, bij één van de twee frietkramen op het plein. Volgens de analen deed friet 157 jaar geleden zijn intrede in Brugge. Tijdens de Meifoor-kermis van 1863 zou er voor het eerst een frietkraam op de Markt hebben gestaan. Tegenwoordig kunnen Bruggenaren en toeristen er nog altijd terecht bij twee houten frietwagens.

Deliveroo onderzoekt friet

Bezorgplatform Deliveroo zette ter gelegenheid van de komende frietweek enkele frietfeiten op een rijtje op basis van eigen onderzoek. Zoals: vrijdag is nog altijd de ultieme frietdag voor de Belgen. Een populair gerecht op deze dag: een kleine portie friet met stoofvlees, mayo en een portie bitterballen.

In Vlaanderen zijn mayonaise, stoofvlees en Joppiesaus de top 3-sauzen voor bij de friet. In Wallonië ligt de voorkeur iets anders: Andalousesaus, mayonaise en Samouraisaus. Zoete friet is net als bij ons in opmars: de Belgen bestelden het afgelopen jaar drie keer zo vaak zoete friet als vorig jaar.

Nederlandse frietweek?

In 2000 werd in België de eerste Week van de Friet gevierd. In ons land bestond van 2014 tot en met 2018 de Nationale Week van de Friet, een initiatief van vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum. Tijdens ProFri’s jaarvergadering van dit najaar, is uitdrukkelijk de wens te kennen gegeven om dit evenement opnieuw op de kalender te zetten.