Belgisch crisisteam moet tekort aan friet en mayo voorkomen

Actueel |
31 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Frituurcentrum - friet mayonaise plastic foto Frans van Rooij

Onze zuiderburen maken zich zorgen dat ze binnenkort zonder populaire producten als friet en mayonaise komen te zitten. Daarom zet België een crisisteam in om dat te voorkomen. Wat doet de Nederlandse overheid?

België voorziet grote problemen in de voedingsector door tekorten aan grondstoffen, zoals zonnebloemolie. Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker wil voorkomen dat daardoor populaire producten zoals mayonaise en diepvriesfriet straks niet meer te krijgen zijn. Samen met andere ministeries is daarom de Taskforce Oekraïne opgezet.

De taskforce brengt de verschillende autoriteiten in België samen om de brede economische efecten in kaart te brengen, waaronder de gevolgen voor de voedingssector. Als antwoord moet het team concrete strategieën en actieplannen ontwikkelen.

Versoepeling etiketteringsregels

Eén van de aandachtspunten is de etikettering. Bij een wijziging van de ingrediënten moeten de etiketten aangepast worden. Dit is een proces dat normaal maanden in beslag neemt, waardoor er lege schappen kunnen ontstaan. De taskforce wil onderzoeken of de regels daarom versoepeld kunnen worden.

Gevolgen in Nederland

De ontwikkelingen in Oekraïne worden ook door Nederland op de voet gevolgd, zo laat een woordvoerder van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten. “Dat geldt zeker ook voor de gevolgen voor de voedselvoorziening. Vooralsnog is er zowel mondiaal, als in de EU of Nederland geen tekort aan voedsel: er is voldoende. Er zijn natuurlijk wel gevolgen voor ondernemers en consumenten, zoals de stijgende prijzen van energie, grondstoffen en kunstmest. Dit geldt ook voor mais en plantaardige oliegewassen zoals zonnebloem en koolzaad met mogelijke substituten zoals palmolie en soja.”

‘Prijsstijgingen gezamenlijk dragen’

Er is aan de Wageningen Universiteit gevraagd om verschillende scenario’s in kaart te brengen waarin de effecten op de middellange en lange termijn onderzocht worden. Ook staat het ministerie in nauw contact met de verschillende sectoren om de gevolgen en knelpunten goed te monitoren. Dan gaat het onder andere over de prijsstijgingen. “De lasten en risico’s van deze crisis moeten zoveel mogelijk door iedereen gezamenlijk worden gedragen, van de primaire producent tot en met de consument en alle schakels daartussen. Daarnaast is er nauw contact met de Europese Commissie en de landbouwministers van de EU-lidstaten.”

Over een eventuele versoepeling van etiketteringsregels staat het ministerie van LNV in contact met het ministerie van VWS, dat hierover gaat.