Het is Fried Chicken Day: markt voor kipsnacks groeit snel

Actueel |
6 juli 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: KFC

Vandaag is het Fried Chicken Day. Gefrituurde kipsnacks mogen zich ook in ons land verheugen in een toenemende populariteit. Ze zijn niet alleen in de cafetaria in opmars, maar ook als deliveryproduct is kip in opmars. Bovendien neemt het aantal gespecialiseerde kipformules toe.

Hoewel ook grote internationale restaurantketens als Jollibee speciale acties hebben op Fried Chicken Day, zijn het van oudsher vooral Amerikaanse fastfoodmerken die erbij stilstaan. Volgens de overleving introduceerden de Schotten gefrituurde kip in de VS en zorgden met name Afro-Amerikanen voor de pittige kruiding. In de tweede helft van de achttiende eeuw verscheen het recept al in Amerikaanse kookboeken.

KFC en Harland Sanders

De wereldwijde populariteit van gebraden kip als gemaksproduct is vooral te danken aan Harland Sanders (“Colonel Sanders”) uit Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky. In 1930 begon hij met de kipverkoop bij zijn tankstation, in 1952 opent Sanders zijn eerste vestiging van Kentucky Fried Chicken ofwel KFC. Als Sanders KFC in 1964 verkoopt, zijn er al 600 vestigingen in de VS. Vijf jaar later zijn de eerste KFC’s te vinden in ons land en op de Antillen.

“Kipaanbod maakt groei door”

In ons land groeit het kipaanbod de laatste jaren snel. In veel steden ontstonden zelfstandige kipformules, die sterk leunen op delivery en waarvan een aantal nadrukkelijk mikt op de halal-doelgroep. Voorbeelden van grotere concepten zijn Chicking en Halal Fried Chicken (HFC), de Nederlandse keten die sinds kort ook present is in Belgische steden als Gent en Charleroi. Daarnaast verkoopt tegenwoordig ook Domino’s Pizza buckets met kipstukken. Grote fastfoodketens, waaronder Burger King, introduceren bovendien vegetarische varianten van gefrituurde kipsnacks.

Ook KFC moet de komende jaren nog flink groeien in ons land. De Australische licentiehouder Collins Foods maakte kortgeleden bekend binnen tien jaar zeker 200 outlets in ons land te willen, inclusief compacte vestigingen die op afhaal en bezorging zijn gericht. Momenteel zijn er 82 KFC’s.

Meer dan alleen kipdag…

Fried Chicken Day is de eerste ‘eetgedenkdag’ deze maand. Maar juli is sowieso een drukke maand als het gaat om ‘dagen van’ snacks en gemaksvoedsel. Pak de agenda er maar even bij. Over precies een week is het National French Fry Day in de Verenigde Staten, een dag waarop de geneugten van de dunne Amerikaanse fastfoodfrietjes centraal staan. Andere eetgedenkdagen deze maand: National Hot Dog Day op woensdag 20 juli, in de VS een dag later gevolgd door National Junk Food Day.

Op 29 juli staat dan ook nog de Internationale Frikandellen Dag op de agenda (de nationale frikandelviering is in februari). De Internationale Frikandellen Dag is jaren geleden tijdens een vakantie verzonnen door een Nederlandse familie, die de frikandel miste tijdens een vakantie in het buitenland. Hoewel de datum op veel online-agenda’s prijkt, is er de afgelopen twee jaar weinig activiteit te bespeuren op de bijbehorende Facebook-pagina.

Meer over