KFC Nederland viert 50-jarig bestaan, maar startte in ons land al in 1969

Actueel |
14 juni 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: vestiging Drachten, Collins Foods KFC / Twycer

KFC viert zijn 50-jarige bestaan in Nederland. In 1972 werd namelijk in Rotterdam de eerste officiële vestiging geopend van de Amerikaanse formule van kiprestaurants. Maar eigenlijk startte KFC al enkele jaren eerder in ons land.

door Ubel Zuiderveld, horecaschrijver

KFC viert zijn jubileum met speciale consumentenacties en zogenaamde limited editions van zijn specialiteiten, zoals de bekende kipbuckets. Eind mei introduceerde KFC een tijdelijke jubileumbucket met onder meer hot wings, original burgers, frietjes en kiporiginals.

Het begon in 1969

Hoewel ondernemer John de Kok in 1972 aan de Rotterdamse Bergweg de eerste KFC – tot 2000 officieel Kentucky Fried Chicken geheten – opende, bleef het lang bij enkele vestigingen in de havenstad en Amsterdam. Pas na 2000 rolde KFC landelijk uit. In 2002 waren er 8 vestigingen, in 2015 werd de mijlpaal van 50 outlets bereikt.

Overigens deed Kentucky Fried Chicken al voor 1972 van zich spreken in ons land. In tweede helft van de jaren ’60 was er al een restaurant op Curaçao. Begin 1969 kondigde een Amerikaans-Nederlandse franchiser bovendien de komst van KFC naar Nederland aan. Najaar 1970 openden twee Kentucky Fried Chickens in Utrecht en Zeist, maar die waren maar een kort leven beschoren.

Collins Foods

Sinds kort zwaait de Australische multifranchiser Collins Foods de scepter over KFC Nederland. Eerder nam het bedrijf al 15 van de 83 Nederlandse restaurants over, inmiddels staat de teller op 46. De overige vestigingen zijn in handen van andere franchisenemers. Collins Foods maakte bekend met onder meer compacte KFC-outlets de komende jaren in ons land te willen groeien naar meer dan 200 vestigingen.

Meer over