Frederik Ambachtelijke Friet breidt uit en heeft grootse plannen

Actueel |
9 juni 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Remco Natzijl runt Frederik samen met zijn zoon Sem. “Hij maakt zijn vader trots.”

De kiosk opende ruim drie jaar geleden en de eigenaren beginnen deze zomer aan een nieuw hoofdstuk; Frederik Ambachtelijke Friet in IJmuiden verhuist naar een groter pand even verderop. Ondernemer Remco Natzijl heeft grootse plannen op de nieuwe locatie.

“Het laatste jaar merkten we echt dat we uit ons jasje groeiden”, zegt Remco Natzijl, die Frederik Ambachtelijke Friet runt met zijn zoon Sem. De kiosk bedient consumenten die langskomen voor frietjes of snacks, maar levert ook voorgebakken friet aan de horeca. Daarnaast is Natzijl sinds 2016 eigenaar van De Frietsteeg in Amsterdam. Qua omvang zijn de twee vergelijkbaar, met als verschil dat Frederik een luxere concept is.

Geen terugval tijdens corona

De Frietsteeg in Amsterdam had het zwaar te verduren tijdens de coronacrisis. Frederik in IJmuiden liep daarentegen wel goed, zegt Natzijl: “Het contrast kon niet groter. In Amsterdam was het stil op straat, terwijl het in IJmuiden leek of corona niet bestond. Maar de kleine ruimte stond verdere groei in de weg. Daarom gaan we naar een groter pand, waar we geen beperkingen meer hebben.”

Beroemde snackbar

De nieuwe Frederik Ambachtelijk Friet opent straks in een volledig vernieuwd pand op het Marktplein, waar in het verleden een beroemde snackbar was gevestigd. “Snackbar De Kajuit, dat was vroeger echt een begrip in IJmuiden. Zeker in de jaren 70. Het pand is helemaal gestript en wordt opnieuw ingericht.”

Geen omzetverlies door regen

Frederik biedt op de nieuwe locatie plek aan dertig gasten in de zaak en heeft een groot terras voor de deur. “Dat terras is fijn natuurlijk, maar als het regent, kunnen we binnen ook nog genoeg mensen ontvangen. In de kiosk was dat anders; als het regende, leverden we driekwart van onze omzet in.”

Veel behoefte aan maaltijdbezorging

De ondernemers willen het assortiment uitbreiden met onder meer luxe friet, maaltijden, broodjes, ijs en milkshakes. Ook gaat Frederik na een inwerkperiode bezorgen. “Die markt is enorm in IJmuiden. Als je ’s avonds op straat kijkt, zie je alleen maar bezorgers rondrijden. De behoefte is er dus, ook bij onze klanten, die steeds vroegen of we konden bezorgen. Vanwege de beperkte ruimte lukte dat gewoon niet.”

Ook de levering van verse friet aan de horeca wil de ondernemer uitbreiden. “We leveren nu aan vijf zaken en we het zou mooi zijn als we de komende tijd kunnen uitgroeien naar twintig.”

De opening van de nieuwe Frederik Ambachtelijke Friet staat gepland op 13 juli.