Nieuw vrieshuis voor 42.000 pallets friet in Tilburg

Actueel |
9 juni 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Synergo / Agristo

De Belgische friet- en aardappelproducent Agristo bouwt in Tilburg het hoogste frietvrieshuis van de Benelux. Op industrieterrein Vossenberg is een vrieshuis van 50 meter hoog verrezen, waar later dit jaar 42 duizend pallets diepvriesfriet opgeslagen kunnen worden.

De nieuwbouw van Agristo komt niet uit de lucht vallen. De afgelopen jaren is het belang van de Belgische frietindustrie zienderogen gegroeid. Ruim twaalf jaar geleden nam het bedrijf reeds een eerste fabriek in Tilburg in gebruik, terwijl tien jaar geleden in de Brabantse stad al een ‘automatisch vrieshuis’ van Agristo tot stand kwam. Eind dit jaar moet het nieuwe frietvrieshuis in gebruik worden genomen.

“Top 10 van de wereld”

Vergeleken met bijvoorbeeld Aviko, opgericht in 1962, is Agristo een relatief nieuwere speler op de wereldwijde frietmarkt. Het bedrijf uit het Belgische Harelbeke werd in 1986 gestart en groeit nog altijd snel. Inmiddels ligt de omzet op meer dan 600 miljoen euro. De productie van friet en andere diepgevroren aardappelproducten ligt op 800 miljoen kilo. Hiermee behoort het bedrijf naar eigen zeggen tot de top 10 van de wereld.

Aviko

Naast uitbreiding van de productiecapaciteit, investeren vrijwel alle grote frietmakers de laatste jaren ook volop in opslag. Zo nam Aviko in Steenderen twee jaar geleden, na veel procedures van omwonenden, een vrieshuis van 35 meter hoog in gebruik. Vorig jaar kreeg de frietproducent voor het gebouw een prestigieus internationaal certificaat, omdat het gebouw met onder meer 2728 zonnepanelen en de aanleg van een diversiteits-bevorderende omgeving voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen.