Franky en Coen opnieuw met friet naar het front

Actueel |
5 juni 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Frankandcoen.nl.

De Brabantse frietbakkers Franky van Hintum en Coen van Oosten vertrekken vrijdag 16 juni voor hun twaalfde snackreis naar Oekraïne. In het oostelijk deel van het oorlogsland, bij de getroffen stad Bachmoet in de Donbas, zullen ze opnieuw friet, snacks en frisdrank uitdelen. Ondanks een defecte frietketel.

De reis naar de Donbas neemt vijf dagen in beslag. Via de Poolse stad Krakau, gaan ze eerst naar Lviv in het westen van Oekraïne. Daar staat hun de aanhanger met hun frituurwagen gestald. Onderweg naar de Donbas doen ze eerst een tehuis voor gehandicapte kinderen aan om friet uit te delen.

“Heftiger dan ooit”

In de omgeving van Bachmoet, Lyman en Kramatorsk zullen de Brabantse frituurondernemers tien dagen lang snacks en friet bakken. De oorlogssituatie in de Donbas is de laatste weken extreem heftig. “Heftiger dan ooit tevoren,” schrijven Franky en Coen. “Alleen al in de regio waar wij heen gaan, sterven dagelijks meer dan 500 mensen. Toch willen wij gaan. Want steun en eten is nu harder nodig als ooit tevoren.”

Defecte frituurketel

Het frituurduo wordt wèl belemmerd door een defecte bakketel. “Normaal hebben wij een maximale bakcapaciteit van ruim 2000 porties friet op een dag ofwel zo’n 275 porties per uur. Helaas is tijdens onze vorige reis één van onze twee frietbakovens kapot gegaan, waardoor de capaciteit de helft minder is,” melden Franky en Coen.

De twee hebben reserve-onderdelen gekocht in Nederland en nemen die mee naar Oekraïne. “Het leek er op dat we een volledig nieuwe bakwand zouden moeten kopen,” melden ze. “Dat zou een flinke aanslag op onze portemonnee zijn geweest, zo’n 12.000 euro. Gelukkig lijkt het er op dat de oven te maken is. Coen is van origine electriciën en gaat zelf ter plekke de reparatie uitvoeren.”

Tijdens elf eerdere reizen deelden de twee Brabanders ruim 150.000 porties friet en evenzovele snacks uit. Bovendien voorzagen ze de Oekraïners van andere hulp, zoals medicijnen, voedselpakketten en aggregaten.

Hier kun je Franky en Coen steunen.