“Friet voor sommigen de eerste warme maaltijd in dagen”

Actueel |
28 februari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Frankyandcoen.nl

120.000 porties friet en snacks. Dat deelden de Brabantse frietbakkers Franky van Hintum en Coen van Oosten uit tijdens hun eerste negen reizen naar Oekraïne. Op dit moment zijn ze bezig aan hun tiende friettour door het land dat nu een jaar in oorlog is.

De tiende reis naar Oekraïne begon ruim anderhalve week geleden met een luchtalarm. Van Hintum en Van Oosten moesten daarom in de stad Hostomel even wachten voordat ze de luifel van hun snackwagen Lekkers uit Holland konden openen. Nadat dit uiteindelijk kon, deelden de frituurders uit Helmond en Waspik 1300 porties friet en snacks uit. Voor veel Oekraïnse afhalers is het niet zelden hun eerste warme maaltijd in dagen, omdat ze door energiegebrek vaak niet kunnen koken.

“Het laat je niet los”

“Als je het één keer gedaan hebt, wordt het iets moois wat je niet meer los kunt laten,” vertelde Coen nog onlangs aan Omroep Brabant. Franky vulde aan: “Elke keer als we naar huis gaan, willen we toch weer naar hier.” Andere steden waar de snackwagen dezer dagen stond, zijn onder meer Bucha, Borodyanka, Irpin en Mikhailivka-Rubezhivka. Daarnaast gaat het duo vanaf Charkiv in het noordoosten ook naar plaatsen dichtbij de frontlijn met de Russische troepen. Voor deze gevaarlijke missie kiezen ze omdat honger en gebrek daar simpelweg het grootst zijn. Uit overwegingen van veiligheid, zijn niet alle locaties dichtbij het front van tevoren bekendgemaakt.

Operatiekamer en generatoren

Dankzij veel giften en een sterk gegroeid budget, kunnen de Brabantse frietbakkers nu meer steun bieden dan alleen het gratis uitdelen van friet, frikandellen, kroketten en frisdranken. Een deel van het gedoneerde geld ging naar onder meer weeshuizen, Symvol Viry en andere Oekraïnse hulporganisaties, medicijnen en voedselpakketten in het frontgebied en een nieuwe operatiekamer in Kiev. Maar ook is met steun van derden een aantal generatoren geschonken aan mensen en instanties die zonder stroom en verwarming zitten. Eén generator kan zes tot acht huizen van stroom voorzien.

De Brabantse frietcollega’s ontvingen met hun stichting Into The Breach tot hun grote vreugde al ettelijke honderdduizenden euro’s aan steun. Hier kun je doneren.

Meer over