Franky en Coen: “Het was onze allerheftigste Oekraïne-reis…”

Actueel |
2 januari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Into The Breach

“Het was de allerheftigste Oekraïne-reis.” Dit zeggen de Brabantse frietbakkers Franky van Hintum en Coen van Oosten over hun meest recente tocht naar het oorlogsland. Ze zijn pas teruggekeerd in eigen land, na opnieuw vele duizenden gratis porties friet en snacks te hebben uitgedeeld.

“Het was een emotionele reis naar Oekraïne met geweldige hoogtepunten,” schrijft het duo in zijn reisverslag. “Zo hebben we frietjes mogen bakken en cadeaus mogen weggeven aan vluchtelingen en kinderen. We hebben met geweldige mensen mogen samenwerken. We hebben oorlogsslachtoffers verblijd met een lekkere vette hap.”

Worst voor militairen

Vanwege de feestdagen, was het frietmekka van Franky en Coen omgetoverd naar een kerstfrituur. “Wij hadden geweldige dagen bij kinder- en bejaarden-tehuizen en hebben meer als 2500 cadeaus/paketten mogen weggeven,” laat het duo weten. “Bij een militair ziekenhuis hebben we Franse worsten, snoep en andere lekkernijen uitgedeeld. We hebben drie dagen kerst gevierd met onze frietkraam op drie verschillende plaatsen. Er waren te veel hoogtepunten om allemaal te benoemen.”

“Bommen sloegen dichtbij in”

Meer dan eens stonden Franky en Coen met hun snackwagen “muurvast in de sneeuw”. Maar erger zijn de gevolgen voor de bevolking. “We hebben gezien dat veel mensen leven in erbarmelijke omstandigheden doordat ze geen stroom, water of verwarming hebben. We hebben gezien dat de verschrikkelijke aanvallen van Rusland er voor zorgen dat veel Oekraïners leven in een hel. We hebben gezien dat veel mensen daardoor ook echt honger hebben.”

Franky moest enkele dagen het bed houden door een flinke griep. Met de hulp van vrijwilligers slaagde Coen er die dagen in om de frietkraam draaiende te houden. Verder schrijven de twee Brabanders: “Ook hebben we zoveel luchtalarmen gehoord als nooit tevoren. En helaas hebben we ook de bominslagen van dichtbij meegemaakt.” Dit weerhoudt hen niet binnenkort opnieuw naar Oekraïne te vertrekken: na een paar dagen rust worden nieuwe plannen gesmeed.

Hier kun je het werk van Franky en Coen ook in 2023 ondersteunen.

Meer over