Dure vis & friet: NFFF verdedigt hoge prijs

Actueel |
5 juni 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock / Richard M. Lee

De voorman van de Britse verkopers van fish & chips legde onlangs bij de BBC uit waarom een portie friet met witvis zoveel duurder is geworden. Het einde lijkt echter nog niet in zicht, want de frietaardappelen in Engeland stijgen verder in prijs.

De voorman van de National Federation of Fish Friers (NFFF) verklaarde tegen de BBC dat een portie fish & chips bij Britse afhaalrestaurants de afgelopen maanden 19 procent duurder is geworden. Dat percentage ligt ongeveer 6 procent hoger dan de inflatie bij andere afhaalmaaltijden.

“Geen winstbejag”

Volgens het Britse statistiekbureau kost een portie vis en friet nu in Engeland omgerekend gemiddeld bijna €10,50. In sommige regio’s, zoals de landstreek Somerset, kan de prijs oplopen tot liefst €16,25.

“De prijsstijging heeft niets te maken met winstbejag,” verklaarde de NFFF-woordvoerder bij de BBC. Hij schetste dat de branche kampt met een zogenaamde perfect storm, een samenloop van omstandigheden die de prijs sterk opdrijft. “Verkooppunten van fish & chips moeten hun prijzen wel verhogen als ze willen overleven.” Prijzen niet voldoende ophogen, betekent simpelweg een faillissement voor veel visfriet-frituurders, aldus de NFFF.

Dure piepers in Engeland

Intussen lijken de kosten voor Britse frituurondernemers de komende maanden nog extra te zullen stijgen. Frituurwereld meldde al eerder dat de prijs van frietaardappelen oploopt in veel Europese landen. Engeland spant echter royaal de kroon.

Vakblad Boerenbusiness spreekt van “een aardappelmarkt die op drift is geraakt en doldrieste marktontwikkelingen in Engeland”. Voor frietrassen als Agria en Markies kunnen de prijzen per 100 kilo in het Verenigd Koninkrijk oplopen tot bijna 100 euro, vele tientjes meer dan in andere Europese landen.