“Versnelde introductie van foodrobots in horeca”

Actueel |
21 september 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Robots – Miso Robotics en Bear Robotics

Oplopende personeelstekorten in de Nederlandse horeca (zie ook elders in de Topicsrubriek) kunnen leiden tot een versnelde introductie van foodrobots. In de VS zijn al volop concepten te vinden die robots gebruiken in de keuken.

Pizzaketen Zume laat pizza’s beleggen door een robotarm. Het zag hierdoor kans zijn personeelskosten omlaag te brengen naar 14 procent. Veel aandacht trok de burgerrobot van het bedrijf Momentum Machines uit Chicago. De burgerrobot kan 400 burgersandwiches bereiden in een uur.

Ook door maaltijdbezorgers wordt volop geëxperimenteerd. Veel aandacht vestigden de drones en compacte robotkoeriers van Domino’s op zich. Domino’s introduceerde vorig jaar ook het DXP Pizza Delivery Vehicle. Deze deliveryauto met ingebouwde oven heeft een capaciteit van 80 pizza’s, naast veel andere koude en warme producten. Er rijden al tientallen DXP’s rond en aan een zelfrijdende bezorgauto wordt gewerkt. Een ander verhaal is bediening aan tafel door robots. Met name in enkele Aziatische landen zijn hiervan voorbeelden te vinden. Of het werkelijk realiteit wordt of toch vooral een gimmick is, zal de toekomst uitwijzen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 9 – Najaar 2018