Cafetaria ’t Hout vraagt 45 cent meer: ‘Dat is ons frietje gewoon waard’

Actueel |
28 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Hij was al een paar keer in het nieuws geweest om te vertellen over de gevolgen van de hoge energierekeningen. Voor Wilco van Seccelen van Cafetaria ’t Hout in Helmond is de tijd nu aangebroken om zijn frietprijs te verhogen. “Ik heb slapeloze nachten gehad, maar ben nu gerustgesteld.”

‘Drastisch besluit snackbarhouder: patat 45 cent duurder’ kopte De Telegraaf op vrijdag 25 maart. Alle porties friet zijn 45 cent in prijs omhoog gegaan, alle snacks 10 procent. Aan de krant legt Wilco van Seccelen van Cafetaria ’t Hout uit waarom hij er niet meer onderuit kon. Hij laat de energierekeningen zien: voorheen betaalde hij 1200 euro in de maand en vorige week viel er weer een factuur van 4000 euro op de mat. Het bedrijf heeft hier al sinds september mee te maken. “Dat kun je even volhouden, maar het begint een zware last te worden.”

Niets gehoord van klanten

Op de maandag na het weekend kijkt Van Seccelen terug op dat drastische besluit. Hoe hebben de klanten het eerste weekend gereageerd? “We hebben helemaal niets gehoord. We hadden het interview met RTL Nieuws geprint en op de toonbank gezet, zodat klanten konden zien wat er aan de hand is. De mensen begrijpen het gewoon. Het blijkt dat ik me drukker heb gemaakt dan nodig was. Let wel, dit was het eerste weekend. Maar als het zo blijft gaan, ben ik gelukkig.”

Waarde van friet

Van Seccelen gelooft in de kwaliteit van het product dat hij verkoopt. “45 cent extra, dat is ons frietje echt wel waard. Kijk eens hoe we ermee bezig zijn. We begonnen gisteren om 11 uur met snijden en voorbakken en om 16.00 uur gingen we open. Het was ontzettend druk, echt gekkenhuis. Ik heb slapeloze nachten gehad, maar ben nu gerustgesteld.”

Spaarsysteem ingevoerd

Cafetaria ’t Hout had onlangs al een spaarsysteem ingevoerd, waarmee het bedrijf iets terug wil geven. Bij besteding van elke euro krijgen mensen een punt. “We zijn dankbaar dat mensen bij ons komen. We hebben net een rottijd achter de rug, maar mensen bleven bestellen. Dat waarderen we enorm.”

Speciale ledenbijeenkomst

De Helmondse ondernemer zegt in zijn omgeving nog geen collega’s te kennen die ook een prijsverhoging hebben doorgevoerd. Ook van andere ProFri-leden heeft hij nog niets gehoord. “We hebben op 11 april een speciale ledenbijeenkomst hierover, en ik ben heel benieuwd om te horen hoe anderen ermee omgaan. Ook praten we over mogelijke verlichting van de hoge energierekeningen.”

https://www.telegraaf.nl/video/176459416/drastisch-besluit-snackbarhouder-patat-45-cent-duurder