Eerste Kwalitaria met serveerrobot: ‘Mensen vinden het geweldig’

Actueel |
9 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
De serveerrobot van Kwalitaria Ommen is volgens de ondernemer de investering ‘meer dan waard’

Een aantal cafetaria’s heeft al een soortelijke ‘medewerker’, maar Kwalitaria Ommen is nu de eerste cafetaria binnen de formule met een serveerrobot. “Het scheelt een medewerker en mensen vinden het geweldig.”

Robot Ketty is een aanwinst voor Kwalitaria Ommen, zegt eigenaar Brigitte van Dijk. “Zeker in deze tijden, waarin het lastig is om personeel te vinden, biedt het echt een uitkomst. Vooral in de drukte vinden wij het erg handig. Terwijl Ketty het loopwerk voor ons doet, kunnen wij ons focussen op de rest van de bestellingen.”

Brigitte van Dijk runt Kwalitaria Ommen samen met haar dochter Marlissa. In april 2020 verhuisde de cafetaria naar de huidige locatie, een vrijstaand nieuwbouwpand met plek voor 36 zitplaatsen.

Acties promoten

Op aangeven van het personeel rijdt de robot de bestellingen naar de tafel van de gast of naar het afhaalpunt. ‘Hier zijn uw producten’, klinkt het vervolgens uit de luidsprekers. Ook heeft de robot een groot videoscherm aan de voorzijde waar op afstand foto’s en video’s op kunnen worden geplaatst. Van Dijk: “Zo promoten we ook meteen onze acties en het assortiment.”

Persoonlijk contact blijft

De ondernemer ziet de serveerrobot als een aanvulling. “We vinden het belangrijk om met de tijd mee te gaan, maar persoonlijk contact met de gast blijft toch ook wel heel belangrijk voor ons. Gewoon even een praatje of meer informatie over een gerecht geven.”

Waardevolle investering

De ondernemer heeft de robot gekocht bij VeDoSign. “We hadden al de pucks van ze (oproepsysteem voor klanten, red). Deze robots zijn nieuw in het assortiment.” Op de site staat de KettyBot vermeld met een prijskaartje van €11.500. “Dat is het meer dan waard. Ik hoef één medewerker minder in te roosteren. Dat is een winsituatie in deze tijd. En het is een echte eyecatcher. Mensen vinden het geweldig, ze zijn erg nieuwsgierig en gaan speciaal zitten om door de robot bediend te worden.” Volgens Van Dijk moet de robot vier uur opladen en kan dan twintig uur draaien.

Ervaringen op lange termijn

Of de serveerrobot bij meer Kwalitaria’s zal opduiken, is nog niet duidelijk. Het hoofdkantoor van Kwalitaria laat in ieder geval weten de ontwikkelingen in Ommen in de gaten te houden en zegt ‘erg benieuwd te zijn hoe Brigitte en haar team het werken met de serveerrobot op langere termijn ervaren’.

Robots in de cafetariabranche

Verschillende robots gingen Ketty voor in de cafetariabranche. Bij cafetaria Hakze in Amersfoort en bij Big Bread Kitchen Westroijen in Tiel zijn de robots Alice en Alexa te vinden. Deze zien er anders uit dan Ketty en hebben ook een ‘gezicht’.

Video van robot Ketty bij Kwalitaria Ommen