Hoge energieprijs: Waalwijks frituurduo sluit deur en gaat met proefpensioen

Actueel, Video's |
1 december 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

“We hadden er samen twee mooie salarissen van. Daarvan bleef nu nog maar een half salarisje over.” Zo motiveren frituurondernemers René en Miranda Pulles hun keuze om snackbar ’t Heike in Waalwijk over enkele weken te sluiten.

In het Brabants Dagblad komt het duo aan het woord over het besluit na 33 jaar snackuitbating met “proefpensioen” te gaan. De hoge energieprijzen zijn de reden dat ze er een punt achter zetten.

René en Miranda willen niet meemaken dat ze vijf of zes euro moeten vragen voor een portie friet met mayonaise. De energiefactuur zat in 2021 nog op maandelijks 750 euro per maand, maar steeg via tussenstappen naar 3200 euro. Het flink terugschroeven van het energieverbruik in ’t Heike bood bovendien onvoldoende soelaas, terwijl ze buiten de regels vallen voor energiesteun.

“Geen makkelijke beslissing…”

René en Miranda sluiten niet helemaal uit dat ze hun zaak weer heropenen als de energietarieven onverhoopt nog dalen. Aan hun klanten laten ze weten: “Door de alsmaar stijgende prijzen van energie, producten en verpakking hebben wij besloten om vanaf zaterdag 24 december onze deur te sluiten voor onbepaalde tijd. De beslissing was niet makkelijk om tijdelijk (?) het bijltje erbij neer te leggen.”

Verder schrijft het ondernemersduo: “We hebben altijd met veel enthousiasme de snackbar gerund en waren gewoon doorgegaan als deze crisis er niet was geweest. Maar wij zien geen andere oplossing. We willen iedereen bedanken voor het jarenlange vertrouwen. Als er een verandering is of meer duidelijkheid omtrent de toekomst, laten wij dit natuurlijk weten via Facebook.”

Minder dagen open

In het Brabants Dagblad worden ook nog enkele cafetaria’s genoemd die het aantal openingsdagen vanwege de hoge energieprijs hebben beperkt. Hoewel vakvereniging ProFri verwacht dat meer cafetaria’s gedwongen zullen sluiten, lijkt het aantal tot op heden beperkt te blijven tot enkele tientallen.

“Stoppen door hogere huur”

Wel sloot per 1 november ook in het Friese dorp Tytsjerk de cafetaria. De frituur was gevestigd in het dorpshuis en werd uitgebaat door drie jonge onderneemsters. Die kregen te maken met een forse huurverhoging, een direct gevolg van de hoge energieprijzen. “Beste klanten, tot onze grote spijt moeten wij per 1 november stoppen met onze onderneming. Door de grote stijging van de huur die ons opgelegd wordt, zijn we genoodzaakt te stoppen,” lieten de onderneemsters op Facebook weten.

Meer over