Begin 2024 verschijnt nieuwe Nationale Smulgids

Actueel |
15 augustus 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De nieuwe editie van de Nationale Smulgids wordt begin 2024 ten doop gehouden. De adresgids staat vol frituurspeciaalzaken die een omweg waard zijn. Zeker is dat de nieuwe editie tientallen nieuwe namen zal bevatten.

De Nationale Smulgids is een initiatief van het Nederlands Frituurcentrum in samenwerking met vakvereniging ProFri.

De eerste adresgids, editie 2020, werd gepresenteerd op het Frituurwereld Event in het najaar van 2019. Tijdens coronapandemie verscheen de smulgids niet, omdat er maar beperkt ter plekke kon worden gegeten.

Inclusief enkele wildcards

“Het wordt nu echt de hoogste tijd voor een nieuwe editie,” zegt Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum. “Consumenten kunnen natuurlijk terecht bij de website Smulgids.nl, maar begin komend jaar zullen we dus ook een nieuwe gedrukte gids uitgeven. Waarschijnlijk presenteren we die tijdens de Horecava, maar helemaal rond is dat nog niet.”

In de Nationale Smulgids zijn per provincie de adressen opgenomen van cafetaria’s, snackbars en andere frituurzaken die beschikken over het keurmerk Goed Gefrituurd en/of het keurmerk Met Goud Bekroond. Nieuw is dat enkele wildcards worden uitgegeven op basis van voordrachten door collega’s en branchekenners. Ook via open inschrijving kunnen bedrijven een positie verwerven.

“Ongeveer 120 adressen”

Van Rooij verwacht dat de editie 2024 van de Nationale Smulgids zeker vijftig extra adressen zal bevatten. “Er zijn de laatste maanden veel nieuwe Goed Gefrituurd keurmerken toegekend. Daarnaast zijn er de nodige bedrijven die hun ambachtelijke specialiteiten willen laten keuren om het keurmerk Met Goud Bekroond te bemachtigen. Van de bedrijven die een wild card krijgen, verwachten en hopen we ook dat ze keurmerken gaan aanvragen.”

Het totale aantal adressen in de Nationale Smulgids 2024 zal naar verwachting ongeveer 120 bedragen. Daarnaast krijgen ook frituurzaken die bij ProFri zijn aangesloten een eigen plekje in de gids.