6 vragen aan schrijver Meneer Wateetons over zijn nieuwe kookboek ‘Over frituren’

Actueel, Achtergrond |
27 september 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Meneer Wateetons PR

“De airfryer heeft de frituur verdrukt.” Het enthousiasme voor frituren spat er vanaf als je met Meneer Wateetons praat. Op 13 september is zijn kookboek ‘Over frituren – Waarom frituren de beste kooktechniek op aarde is’ verschenen. Daarin brengt deze ‘technieken-nerd’ een ode aan frituren. 6 vragen aan Meneer Wateetons.

door Bianca Roemaat

Hoe kwam je op het idee voor dit boek?

“Ik schrijf graag kookboeken over bereidingstechnieken zoals fermenteren en roken. Frituren is een onderbelichte techniek die niet altijd even serieus wordt genomen. Helaas denken de meeste mensen bij het woord ‘frituren’ alleen aan snacks of in het weekend een patatje halen bij een snackbar. Maar het is een valide bereidingstechniek die al eeuwenoud is. Met dit boek wil ik mijn enthousiasme voor frituren delen.”

Waarom is frituren ‘De beste kooktechniek op aarde’?

“Het is een hele mooie techniek omdat je daarmee producten heel goed krokant kunt maken. Mensen houden van producten met een korst. Frituren is bovendien een snelle bereidingsmethode. Je gebruikt er olie en vet voor en dat is lekker en geeft een fijn mondgevoel.”

Waarom zouden professionele frituurders jouw boek moeten kopen?

“Mijn boek heb ik hoofdzakelijk geschreven voor hobbyisten in de keuken. Ik wil frituren graag het respect geven dat het verdient. Wellicht dat ik professionals die elke dag frituren, kan prikkelen om zelf snacks te gaan maken en te experimenteren. Elke snack die je zelf maakt, is namelijk veel lekkerder.”

In je boek staat een ‘krokettengenerator’?

“Ik ben geen goede kok maar een ‘technieken-nerd’. Ik ontleed alle elementen van een bereidingstechniek. Als ik weet hoe dat werkt, kan ik daarmee allerlei producten maken. Zo heb ik de krokettengenerator bedacht. Een kroket bestaat uit roux, vulling en paneerlaag. Voor al die losse elementen heb ik een paar dozijn alternatieven. Denk aan een roux van visbouillon, sesamzaadjes als omhulsel en een vulling van zuidvruchten. Die alternatieve ingrediënten staan in de generator. Als je er hiervan ‘blind’ een paar kiest en die bij elkaar voegt, krijg je combinaties die niet altijd even geslaagd zijn maar je prikkelt zo wel je fantasie.”

De kaft van je boek bevat een sticker ‘Fuck de airfryer’?

“De airfryer heeft het frituren echt verdrukt. Heel veel mensen veronderstellen dat ze met de airfryer op een ‘gezonde’ manier frituren maar het is niet meer dan een mini-heteluchtoven. Het is een beperkt apparaat. Producten die een beslag bevatten zoals tempura, donuts en oliebollen kun je alleen in de frituur bereiden.”

Bezoek jij wel eens cafetaria’s en wat is jouw favoriete product uit de frituur?

“Ik kom er niet vaak maar als ik ga, kies ik het liefst voor de cafetaria waar ze nog zelf hun patat maken. Verder houd ik van kalfskroketten omdat ze een zachte vulling hebben met kleine stukjes kalfsvlees en een krokante korst. Zo maak ik zelf ook het liefst mijn kalfskroketten, met lekker veel ragout.”

Meneer Wateetons is één van de sprekers tijdens ProFri’s Algemene Ledenvergadering van 31 oktober aanstaande.

Meer informatie: https://wateetons.com/