TV-kok Danny Jansen: ‘Airfryer is een oventje’

Trivia, Actueel |
30 augustus 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto Shutterstock

Frituren in een airfryer? Dat is de grootste misvatting die er bestaat. Zelfs tv-kok en groot airfryer-fan Danny Janssen bevestigt wat wij op Frituurwereld al langer roepen: een airfryer is geen vervanging van de frituurpan. Het is een oventje en een handige keukenhulp.

Chef-kok Danny Jansen is vanaf eind augustus 2022 op televisiezender 24Kitchen te zien met een nieuw programma: ‘Every Day Fry-Day’. Dagelijks maakt hij in de airfryer allerlei gerechten. Van kroepoek tot appelmoes. In het Algemeen Dagblad vertelt hij er enthousiast over: “Mensen gooien er nu vaak alleen maar friet en bitterballen in. Het kan veel creatiever met producten die je niet verwacht.”

Frituurolie

Je kunt in de airfryer dus wel ovenfriet bereiden en voorgefrituurde snacks opwarmen. Maar frituren, dat gaat toch echt niet lukken. Frituren is een bereidingswijze voor voedsel en dit vindt altijd plaats in een ruime hoeveelheid frituurolie of frituurvet.

Een airfryer is dan ook geen vervanging van de frituurpan maar van de heteluchtoven. Dat wordt door Danny in het interview in het AD nog eens bevestigd. “Als je hem meeneemt op vakantie, dan heb je gewoon een oventje waar je van alles mee kan.”

Vet lekker

Danny presenteert niet alleen kookprogramma’s. Eerder schreef hij ook het boek ‘Vet lekker’ over de Nederlandse streetfoodcultuur. Hij laat daarin zien dat het maken van snacks zoals kroketten, zelf gesneden friet en huisgemaakte frikandellen een ambacht is.

Over kookboeken gesproken: Paula Prins schreef ‘Fris frituren’. Haar boek bevat louter frituurrecepten om van te watertanden. Frituren is volgens Paula een kooktechniek. Ze legt haarfijn uit hoe deze techniek in zijn werk gaat. Om het frituren te promoten kunnen lezers van Frituurwereld dit 320 pagina tellende kookboek met 5 euro korting bestellen via Frisfrituren.nl.

Klik en bestel het kookboek met 5 euro korting
Reken af met de kortingscode FWVOORDEELTIP

Meer lezen

Friet is en blijft dus het lekkerst uit de frituur. Niet voor niets geven onze zuiderburen de voorkeur aan friet uit de frituur in plaats van luchtovens. Dit schreven we er al eerder op Frituurwereld over: Luchtovens in België níet de eerste keuze bij thuisconsumptie van friet

En wie nog meer wil lezen over airfyers, hebben we deze artikelen voor je:
Diëtiste: “Verschil tussen frituur en Airfryer is te verwaarlozen”
NK Airfryer Werpen: worp van 9,55 meter

Meer over