Fris Frituren, smaakvolle frituurinspiratie

Achtergrond |
21 september 2018 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto Fris Frituren

Een beroemde Nederlandse kookboekschrijver verzuchtte het al in 1937: “De praktijk van de frituur is zo veelzijdig, dat men er een apart kookboek aan zou kunnen wijden.” Angela Prins uit Veendam deed het. Haar boek Fris Frituren wordt gepresenteerd tijdens het Frituurwereld Event eind september. 316 smaakvolle, kleurrijke pagina’s dik en louter en alleen frituurrecepten om van te watertanden.

Fris Frituren kwam tot stand met steun van het Nederlandse Frituurcentrum. Het frituurcentrum treedt zelfs op als uitgever van het boek. Het centrum motiveert: “Met dit unieke kookboek met hele mooie foto’s willen we de consument laten zien dat er niets mis is met frituren als bereidingswijze van voedsel. En dat je naast friet, kroketten en andere bekende gefrituurde lekkernijen van de cafetaria, thuis ook heel veel andere lekkere gefrituurde gerechten kunt bereiden.” Daarnaast moedigt het boek frituurbedrijven wellicht aan om te experimenteren. Welke andere bedrijfstak beschikt immers over zulke professionele frituurmogelijkheden als de duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren in ons land?

Recepten

In elk geval is het geen probleem om een compleet frituurdiner samen te stellen met Fris Frituren bij de hand. De recepten zijn onderverdeeld in de hoofdstukken groenten, vis, vlees, specials en zoet. Daarnaast doet Angela Prins saussuggesties. Fris Frituren is voorzien van een uitgebreide index. Inspiratie voor haar smaakmakende creaties vond Prins in alle windstreken van de wereld. Het meest Nederlands vindt ze zelf haar haringrecept. Angela verklaart: “De grenzen voor nieuwe haring worden met dit recept verlegd. Een gefrituurde haring, wie had dat gedacht?” Verder zegt ze over haar keuze voor frituren: “Afgezien van een frietmaaltijd, wordt een frituurtje het meest gegeten als snack. Veel minder vaak als een serieus onderdeel van een dagelijks menu. En dat terwijl we dol zijn op een krokant dingetje en dit in restaurantgerechten juist bewonderen!
Omdat het frituren van etenswaren veelzijdiger is dan vaak gedacht wordt, willen wij met dit boek een lans breken voor het vaker culinair inzetten van de frituurtechniek in de keuken. Want juist in combinatie met gestoomd, gekookt, gepocheerd en gebakken gerechten, zorgt iets knapperigs samen met die speciale smaak van de frituur, voor een heel bevredigende smaak.” Haar boek, zegt Angela, is dan ook bedoeld als een “Ode aan de Frituur”.

Angela Prins

Prins zegt verder: “Van dikke frieten tot Siciliaanse cannoli, het staat er allemaal in. Er zijn recepten voor een kleine maaltijd of snack en het kan ook om een hoofdmaaltijd gaan. Een frituuronderdeel speelt soms de hoofdrol en soms een subtiel rolletje, met een grandioos effect.”
Angela Prins werd in 1956 geboren in Vught in groeide op in het Bourgondische zuiden van ons land. Eten speelde in haar familie een belangrijke rol. Na een studie aan de sociale academie en enkele banen, gooide ze op een goed moment het roer om. Ze ging zich vanaf 1996 wijden aan eten en koken. Aanvankelijk had ze een “kinderkeuken” onder de naam Stampot Jansen in Veendam. Ze publiceerde enkele receptenboeken voor kinderen. De kinderkeuken bestaat niet meer, maar Prins bleef volop koken en experimenteren. Dit leidde tot kookboeken als “Bij ons is alles lekker”. Twee jaar geleden verscheen Angela’s kookboek “Huisgemaakt” met eenvoudige en verleidelijke recepten voor liefhebbers van lekker eten. En nu is er dus Fris Frituren.

De winkelprijs van Fris Frituren van Angela Prins is € 24,95. Het boek wordt ondersteund met een gelijknamige website waar het boek ook te bestellen is: www.frisfrituren.nl

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 9 – Najaar 2018