5 uitspraken van Donnie over de wondere wereld van de frituur

Trivia, Actueel |
17 augustus 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Donnie Speciaal / Amazon Prime, Fremantle

Friet, kroket, frikandel. Gefrituurde lekkernijen: is er in ons land een warmer pleitbezorger denkbaar dan rapper Donnie? Hij doet deze zomer van zich spreken met de docu-serie Donnie Speciaal en een hit met Jan Smit, René Froger, Jeroen van der Boom en Gerard Joling.

De Febo in Amsterdam-Noord, waar hij opgroeide, is zijn favoriete hang-out. Blanco is hij niet in de wereld van bakken, braden en spetterend vet. De rapper zat immers op de banketbakkersschool.

Donnie is pas 28 jaar geworden, bracht al een kookboek uit, presenteerde een kookprogramma, deed dingen voor Febo en onderzoekt voor Amazon Prime de wereld van de cafetaria, snackbar en frituur. Want het is zijn grote ambitie om nog ooit, als hij groot is, een eigen friterie annex snackerie te beginnen. Trouwens, in Donnie’s gloednieuwe song Toppie met de Toppers ontbreekt de frituur niet: zo paseert de Joppiesaus de revue.

5 uitspraken van Donnie over de wondere wereld van het hete vet:

1. “Ik was chef bitterbal”

Over zijn tijd als medewerker bij het Eye-filmmuseum in Amsterdam in Nieuwe Revu: “Ik was daar chef bitterbal, wat inhield dat ik alles mocht frituren. Dat vond ik het leukste wat er was. Er stonden vier friteuses en ik kon bámbámbám alles heel snel in de mandjes gooien. Ik was meester in het frituren.”

2. “Alles duur maar wel puur natuur”

In hetzelfde interview: “Ik wil later een eigen snackbar: Donnie’s vreetschuur, niks goedkoop alles duur, maar wel puur natuur. Goeie ideeën zijn vergelijkbaar met brooddeeg. Dat moet eerst rijzen voordat je het kunt bakken en uitserveren. Ik zit nu in het rijsproces. Dat moet de tijd krijgen voordat ik begin met bakken.”

3. “Patat moet de mayo eten”

In de reclamevideo van Donnie op de Monnie, een serie die ook gestreamd is door Amazon Prime: “Als je mayonaise bij je patat doet, dan moet de patat de mayo eten, niet andersom.”

4. “Dankbaar voor m’n frituurpan”

Dezelfde video: “Ik ben dankbaar voor én met het leven wat ik momenteel leid. M’n zoontje, m’n vriendin daar ben ik ook dankbaar voor. En eh… m’n frituurpan. Als ik gewoon elke dag kan frituren, dan ben ik rijk.”

5. “Kim Kardashian onder de bamischijven”

Over een bamisnack van Febo tijdens Donnie’s Bamischijf Smaaktest: “Dit is gewoon de Kim Kardashian onder de bamischijven, man. Wel een beetje gemanipuleerd, maar nog steeds lekker.”