‘Nieuwe ondernemers zitten er anders in, die willen de horeca omvormen’

Actueel |
27 september 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Frans van Rooij, initiatiefnemer

“Achter al die horecazaken zitten mensen en gezinnen, die het water aan de lippen staat. Ik hoor hier dag in dag uit de schrijnende verhalen en als je dan dit hoort, dan zakt de moed je natuurlijk helemaal in de schoenen. Het lijkt erop dat de genadeklap voor de ondernemers in de horeca moet worden uitgedeeld.”

Dat zegt ProFri-directeur Frans van Rooij deze week in een uitgebreid interview met platform De Ondernemer. Hij reageert hiermee op suggesties van het ministerie van financiën dat het midden- en kleinbedrijf geen energiesteun nodig heeft, omdat de hoge tarieven een ‘normaal ondernemersrisico’ zouden zijn.

Van Rooij zegt echter in het vraaggesprek ook dat de horecabranche zichzelf opnieuw moet uitvinden. Hij kondigt aan om deze reden binnenkort Nieuwe Horeca Nederland (NHN), een oud initiatief, nieuw leven te zullen inblazen in de vorm van een stichting. 3 citaten uit het interview met Frans van Rooij.

“Nieuwkomers willen horeca omvormen”

“Niet alleen de energiecrisis speelt ons parten. Neem ook het personeelstekort. Laten we daarin eerlijk zijn: de horeca heeft een slechte naam. We betalen slecht en het is zwaar werk. Al voor corona waren we bezig daar verandering in aan te brengen. Uit onderzoek blijkt dat horeca-ondernemers maar kort actief zijn. Dat is vooral de pioniersfase, waarin mensen het niet zo nauw nemen. Maar nieuwe ondernemers zitten er anders in. Die willen de horeca omvormen.”

“Nadenken over eigen functioneren”

“De horeca moet nadenken over het eigen functioneren. Dat is op zich een goede zaak voor iedere ondernemer. Misschien heeft de minister wel gelijk en moet een deel failliet gaan of hun deuren sluiten, om plaats te maken voor nieuwe ondernemers die het anders doen. Maar de snelheid waarmee de ontwikkelingen zich nu opvolgen, is absurd.”

“Stevig verband in plaats van overheidspleister”

“De horeca zal zich opnieuw moeten uitvinden. We zullen van het gas af moeten en nadenken over onze panden en terrassen. Ook de overheid moet ervoor zorgen dat het energieaanbod groeit. De ruimte die er is in de samenwerking met de energiepartij (ProFri’s partner COMCAM) willen we verdelen onder de leden van ProFri en de participanten van de stichting in oprichting. Deze vaste prijs zorgt er in eerste instantie voor dat je rust in je bedrijf brengt. Het is een stevig verband, in plaats van die pleister van de overheid.”

Meer over