Foodwriter Meneer Wateetons: ‘Fuck de airfryer’

Trivia, Actueel |
6 september 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Een nieuw kookboek over de veelzijdigheid van frituren

Cover Over Frituren van Meneer Wateetons

Foodwriter Meneer Wateetons brengt op 13 september het kookboek ‘Over frituren -Waarom frituren de beste kooktechniek op aarde is’ uit via Fontaine Uitgevers. Daarin staan 75 recepten voor snacks uit de hele wereld. Op de kaft zit zelfs een sticker met de tekst ‘Fuck de airfryer’.

Frituren is volgens foodwriter Meneer Wateenons dé methode om je voedsel zowel sappig als goudgeel en heerlijk krokant te maken. “Frituren is de beste kooktechniek op aarde. Klaar”, zegt hij.
In ‘Over frituren’ gaat de kookboekenschrijver in op de eindeloze mogelijkheden van het frituren. Het boek bevat meer dan 75 recepten. Van welbekende snacks als kroketten, kaassoufflés en frikandellen tot gefrituurd lekkers vanuit de hele wereld. Van Japanse tempura tot Spaanse churros en Indiase Gulab janum.

Kroketgenerator

Daarnaast bevat het kookboek een aantal ‘verrassende’ toepassingen van de frituur. Zoals een biefstuk uit de frituur. Ook vertelt hij hoe je 1 miljoen kroketrecepten verzint dankzij de kroketgenerator. “Maak de strakste Mexicano met lego, de luchtigste tempura met wodka en de origineelste kroepoek met erwtensoep”, zo vermeldt de uitgever in het persbericht.

Zoals de sticker ‘Fuck de airfryer’ op de boekenkaft al doet vermoeden, is meneer Wateetons geen fan van dit apparaat. “Dat is niet meer dan een bitterballenopwarmer”, laat hij weten in het persbericht over het boek.

Fris Frituren

Cover Fris Frituren van Paula Prins

‘Over frituren’ is het tweede kookboek waarin louter recepten staan van gefrituurde gerechten. In 2018 verscheen Fris Frituren, eveneens een ode aan frituren en geschreven door Angela Prins. Het Nederlands Frituurcentrum is de uitgever van ‘Fris Frituren’. Lezers van Frituurwereld kunnen dit boek met 5 euro korting bestellen. Klik hier en reken af met de kortingscode FWVOORDEELTIP.

Veelzijdigheid van frituren

‘Over frituren’ gaat volgens de uitgever over de ‘Verpletterende veelzijdigheid van frituren’: “Niets kan deze kooktechniek evenaren. Niet voor niets wordt over de hele wereld al duizenden jaren garen in hete olie als bereidingswijze gebruikt.”

Meneer Wateetons (een pseudoniem) schrijft al jaren kookboeken over onderwerpen als worst maken, roken, fermenteren en charcuterie en drank maken. Over frituren is zijn negende boek. Verschillende van zijn boeken werden genomineerd voor of wonnen een Kookboek-van-het-Jaar-prijs.

In de week van 12-16 september organiseert Meneer Wateetons ‘De Vetste Week van het Jaar’ met elke avond een gratis live online frituurworkshop.

Luister hier het interview op Radio1 met Meneer Wateetons