Gemeente veroordeeld: schadevergoeding wegens wegafsluiting bij cafetaria

Actueel |
27 september 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Broodje Piraat, foto Facebook

Cafetariaondernemer Gerard Nuijten heeft recht op een gemeentelijke schadevergoeding van ruim 25.000 euro. Dit heeft de rechter uitgesproken in een zaak die door de eigenaar van Broodje Piraat in Raamsdonksveer was aangespannen. Reden: door wegaanpassingen bij de snackbar, draaide Broodje Piraat minder omzet.

Het gaat om een al lang slepende kwestie. Zowel tijdens de werkzaamheden als na het gereedkomen van een wegomlegging bij zijn zaak, heeft Broodje Piraat naar zeggen van Nuijten te maken met omzetderving. De straat waar de zaak is gevestigd, is namelijk niet langer een doorgaande weg. Nuijten eiste een forse schadevergoeding, maar de gemeente wilde oorspronkelijk helemaal geen compensatie betalen.

Aantoonbaarheid

Nadat de gemeente uiteindelijk toch tot een vergelijk wilde komen met de eigenaar van Broodje Piraat, ontstond onenigheid over de hoogte van de genoegdoening. Zo stelde de advocaat van de gemeente, dat door wijzigingen in de frituurmarkt van Raamsdonksveer het omzetverlies van Broodje Piraat niet goed aantoonbaar kon worden gemaakt. Experts die door Nuijten in de arm waren genomen, betwistten dit en kwamen juist met een aanmerkelijk hogere schadevergoeding dan de gemeente.

Bezwaar tegen autovrij maken

Nuijten is de gang naar de rechter niet vreemd. Zo kwam hij acht jaar geleden in het geweer tegen de komst van een nieuwe supermarkt in de buurt. In dat geval stelde de rechtbank hem in het ongelijk. Ook tekende hij eerder bezwaar aan tegen het autovrij maken van de Keizersdijk waar Broodje Piraat gevestigd is. Deze zaak werd uiteindelijk zelfs uitgevochten voor de Raad van State, maar die stelde Nuijten in 2016 in hoger beroep in het ongelijk.

Niet tevreden

In dagblad BN De Stem laat Nuijten weten niet tevreden te zijn met het vonnis van de rechter en de hoogte van de vergoeding die de gemeente moet betalen. De gemeente, die ook 13.000 euro proceskosten moet voldoen, legt zich wel neer bij de uitspraak. Volgens het regionale dagblad speelt daarnaast nog een kwestie rond de bereikbaarheid van de achterkant van Broodje Piraat in verband met nieuwbouw van een bibliotheek.

Meer over