Zevende overval: steun uit de buurt

Actueel |
21 december 2019 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Snackbar Royal / Streetview

Zelfs het Financiële Dagblad besteedde er aandacht aan: onlangs werd snackbar Royal in IJmuiden voor de zevende keer overvallen.

Buurtbewoners startten daarom een actie voor eigenaren Jianping Jiang en Xiaofeng Zhao. Twee IJmuidenaren zamelden geld in, zodat de eigenaren de kosten van de laatste overval, zoals een kapotte kassa, kunnen betalen. Ook collega-ondernemers begonnen een inzameling om de snackbarhouders te ondersteunen.

Tien overvallen per maand op cafetaria’s lijkt langzamerhand een stabiel gemiddelde. Werden in 2006 “slechts” 71 snackbars het slachtoffer, daarna overkwam dat steevast 120 tot 130 frituurzaken jaarlijks. Afgezien van kortstondige dalingen (zoals recent nog in 2016), lijken ongeveer tien overvallen per maand nog altijd de standaard. Het betekent dat de jaarlijkse overvalkans voor snackbars op ongeveer 2 procent ligt. Hoewel het vaker voorkomt dat dezelfde cafetaria vaker wordt overvallen, is de trefkans in een periode van vijf jaar voor de hele branche ongeveer 1 op 10, een uiterst treurige balans. Vakvereniging ProFri zal (opnieuw) de aandacht vestigen op het indammen van het overvalrisico. Zo is er een online tool in de maak waarmee ondernemers de veiligheid van hun bedrijf kunnen checken.

Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 14 – Winter 2019-2020

Meer over