“Overvallers snackbars steeds jonger”

Actueel, Video's |
5 januari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Overvallers van snackbars en cafetaria’s lijken steeds jonger te worden. Enkele dagen geleden nog probeerden jongens van 12 en 13 een gewapende overval te plegen op snackbar De Boslaan in Emmen.

De eigenaar kende één van de twee daders. Tegen RTV Drenthe zegt hij: “De jongen van 13 komt al vanaf z’n derde met zijn moeder in de zaak. Altijd patat met kroketten. Je verwacht niet dat zo’n jongen hier dan de boel komt overvallen.”

Op de vlucht

De jongens waren gewapend met lange messen. Nadat de eigenaar ten tonele verscheen, maakte het duo zich uit de voeten. Eén van de twee kon door de eigenaar in de kraag worden gevat. Een buurman die alles had zien gebeuren, legde een getuigenis af bij de politie.

Trend

De jeugdige daders lijken te passen in een trend. Zo overvielen twee minderjarige jongens vorig jaar, gewapend met een mes en een vuurwapen, een snackbar in Tilburg. Ook supermarkten hebben te maken met jonge overvallers. In Rotterdam werd vorig jaar een filiaal van Jumbo overvallen door twee jongens van 13 en 17 jaar. Onder bedreiging van messen namen ze geld mee uit de supermarkt. In Gelderland werd bovendien een groep van vijf jeugdige supermarktovervallers in de leeftijd van 16 tot 18 jaar berecht.

Aandacht

Vakvereniging ProFri is bezorgd over de ontwikkeling. “Niet alleen zit het aantal overvallen ondanks corona duidelijk in de lift, het is bovendien een slecht teken dat zulke jonge tieners zich met dit soort zaken bezighouden.” ProFri is al enige tijd in overleg met overvalspecialisten over een branchebrede aanpak van overvallen.