Zeeuwse ondernemers financieren tweede zaak met crowdfunding

Actueel |
14 september 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
In slechts 10 uur tijd was het streefbedrag van 385 duizend euro bij elkaar gebracht.

De Zeeuwse familie Luitjens heeft op 13 september haar tweede frituurzaak in Terneuzen geopend. Voor de financiering hiervan hebben ze gebruik gemaakt van crowdfunding. In slechts 10 uur tijd was het streefbedrag van 385 duizend euro bij elkaar gebracht.

Een tweede horecavestiging lag in eerste instantie niet in de planning, vertelt Mirjam Sariman-Luitjens van het familiebedrijf. “Maar we kijken altijd naar nieuwe mogelijkheden.” De Family Axel was sinds de opening in 2019 in sneltreinvaart gegroeid. “In coronatijd hebben we de zaak zelfs uitgebreid.”

Crowdfunding

Voor de financiering van de nieuwe Family Terneuzen maakten de eigenaren gebruik van crowdfunding. Tot grote verbazing van de ondernemers was het bedrag van 385 duizend euro binnen tien uur gefinancierd. “Dat was heel bizar. Hoe dat kan? Dat is gissen, maar het zijn allemaal lokale investeerders. Ze kennen ons familiebedrijf waarschijnlijk al en ze kennen ons succes in Axel.”

Bij Luitjens

Beide Family-vestigingen zijn onderdeel van Bij Luitjens, het familiebedrijf van broer Daniël Luitjens en de zussen Mirjam Sariman-Luitjens en Barbara de Pillecyn-Luitjens. Bij Luitjens exploiteert in Axel, naast de Family-vestiging, onder meer een Albert Heijn, een Bruna, een Etos en een Gall & Gall.

Nieuw complex

Waar Family Axel in een kerk is gevestigd, is Family Terneuzen te vinden in De Kampanje, een nieuw complex met een bibliotheek en 26 appartementen. De zaak heeft een oppervlakte van 240 vierkante meter met zowel binnen als buiten 75 zitplaatsen. Het team in Terneuzen bestaat momenteel uit bijna veertig medewerkers. De dagelijkse leiding is in handen van Jurgen Bracke, tevens bedrijfsleider in Axel.

Meer over