Crowdfunding naar nieuw record

Actueel |
3 augustus 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock/Miriam Doerr

In het eerste half jaar van 2021 is via crowdfunding in ons land het recordbedrag van 249 miljoen euro financiering bijeen gebracht. Dat stelt branchevereniging Crowdfundmarkt.

Het aandeel van horecaprojecten waarvoor geld is opgehaald is ongeveer 8,5 procent ofwel circa 21 miljoen euro. Ook voor investeringen in cafetaria’s werden de nodige euro’s opgehaald.

42,5 miljoen

In coronajaar 2020 beleefde crowdfunding een dip. In heel 2020 werd een bedrag van ‘slechts’ 290 miljoen opgehaald voor investeringen en projecten in ons land. Overigens was dit vijf jaar geleden nog maar 147 miljoen. Crowdfunding lijkt nu zijn consequente groeicurve van voor corona weer te hebben opgepakt. Crowfundmarkt.nl verwacht voor heel 2021 uit te komen op een gefund bedrag van een half miljard euro. Dit zou voor de horeca betekenen: circa 42,5 miljoen.

7,7 procent rente

De gespecialiseerde website Horecacrowdfunding.nl plaatste sinds de start in januari 2014 228 projecten. In alle gevallen werd het gevraagde investeringsbedrag opgehaald. Het gaat in ruim zeven jaar tijd om een bedrag van bijna 40 miljoen euro. De gemiddeld geboden rente was 7,7%, het totale aantal investeerders bijna 7200. Het percentage dat moest worden afgeboekt wegens gebrek aan succes was 1,3 procent.

Gefunde cafetaria’s

In de cafetariasector zijn het laatste jaar vooral Kwalitaria en FHC’s merken Foodmaster en Family actief met crowdfunding. Sinds vorig jaar augustus sloten via Horecacrowdfunding.nl elf cafetaria’s succesvol hun investeringsproject af. Samen haalden ze bijna 1,7 miljoen euro op, ruim 150.000 euro gemiddeld per project. Naast cafetaria’s valt de activiteit op van De Beren Holding en Wok to Go. Beide zoeken/zochten investeerders voor verschillende nieuwe vestigingen.