Veel media-aandacht voor energiecrisis in cafetaria’s: ‘Waar houdt het op?’

Actueel |
4 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Shutterstock

Het persbericht van ProFri over de extreem hoge energieprijzen heeft veel losgemaakt. De vakvereniging én cafetariahouders zijn overspoeld door journalisten. Frituurwereld citeert enkele collega’s die in de media aan het woord komen.

‘Geen salaris meer’

De Volkskrant: “Stan Ophorst is eigenaar van Cafetaria Ophorst in het Brabantse Sprang-Capelle. In september betaalde hij nog 1200 euro voor zijn gas- en elektriciteitsrekening. Nu is dat het driedubbele. Hij pakt zijn huidige stroomtarieven er even bij. ‘Ik zie dat de energieprijzen van morgen een stuk hoger zijn dan die van vandaag. De gasprijs is ook ontploft’, zegt hij vermoeid. ‘Ik heb sinds september geen salaris meer. Je wil je personeel kunnen betalen. De vaste lasten zoals een hypotheek houd je ook’, zegt hij. Omdat zijn vrouw een baan heeft, lukt het Ophorst nog om zijn rekeningen te betalen. ‘Maar we zien dat het elke maand moeilijker wordt.”

‘Waar houdt het op?’

Algemeen Dagblad: “Alfred van Sprang runt al 27 jaar snackbar De Overkant in Gouda. Hij heeft wel eens meegemaakt dat de aardappels duurder werden, maar de stijgingen waar hij nu mee te maken krijgt, heeft hij nooit eerder voor zijn kiezen gehad. ‘Ik betaal nu 300 euro per maand meer aan gas en licht. Dat is meer dan een kwart in vergelijking met een jaar geleden. Waar houdt het op?’ vraagt hij zich hardop af. René Nauta is eigenaar van drie snackbars, waarvan twee in Bodegraven. Hij ziet dat bij hem de gasrekening eveneens met 30 procent omhoog is geschoten. Hij maakt zich wel degelijk zorgen. ‘Halverwege het jaar loopt mijn contract af. Ik heb er geen zicht op wat er daarna gaat gebeuren.'”

‘Van 1200 naar 3600 euro’

Weekblad Panorama: “Eerder deze week werd al bekend dat veel snackbars het lastig hebben door de oplopende energieprijzen ten gevolge van de oorlog in Oekraïne. Zo’n 40 procent van de friettenteigenaren heeft een variabel gascontract, waardoor de kosten inmiddels de pan uit rijzen. Frans van Rooij, directeur van de Vereniging Professionele Frituurder in het AD: ‘Een gemiddelde buurtcafetaria was een jaar geleden 1200 euro per maand kwijt aan gas en stroom, nu is dat ruim 3600 euro. Dit bedrag wordt gezien de huidige ontwikkelingen waarschijnlijk nog hoger.”

‘800 euro per maand extra’

Eindhovens Dagblad: “Charles Bresser, eigenaar van La Venezia in het centrum van Helmond, ziet zich genoodzaakt de prijzen deels te verhogen. ‘Ik heb elf frituurbakken en die kan ik niet uitzetten. Gelukkig heb ik vorig jaar geïnvesteerd in nieuwe hoogrendement bakken die zuinig zijn. Maar dan dan nog. Ik betaal wel 800 euro per maand extra aan energie en de stijging gaat maar door. We moeten wel wat doorberekenen, we kijken per product wat nodig is. We houden er echt niets meer aan over. Het is heel vervelend voor iedereen.”

https://www.kijk.nl/video/KfMsTBuifkqwdt