Frituurenergie: hoe voorkom je verrassingen achteraf?

Actueel, Achtergrond |
24 februari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Shutterstock

Meer dan ooit moeten cafetariaondernemers hun inkoopkosten nauwgezet in de gaten houden. In het bijzonder: de facturen voor gas en stroom. Heb je een langlopend contract waarbij de eindafrekening pas later komt? Houd dan de actuele energieprijzen nauwgezet in de gaten en sorteer hierop voor met de verkoopprijzen in jouw bedrijf. Dit is deel 3 van de serie Frituurenergie.

Frituurwereld besteedde eerder al in twee afleveringen aandacht aan de sterk stijgende energielasten. We schetsten de situatie bij zowel een buurtcafetaria van 35 vierkante meter als een grotere cafetaria met veel bezorgomzet van 145 vierkante meter. In deze laatste aflevering: vier nabranders.

1. Russische rekenmeester

De actuele politieke situatie is uiterst onzeker. Het is wel zeker dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zal zorgen voor een verdere prijsopdrijving. Rusland is een grote leverancier van gas en olie, door Oekraïne lopen enkele vitale gasroutes. De Russische politicus Dmitri Medvedev liet via Twitter weten dat West-Europa rekening moet houden met een gasprijs van twee euro per kuub. Reken je alle belasting en bijkomende kosten mee, dan zitten we daar al zo’n beetje op. Ter vergelijking: in 2019 was de all-in prijs nog ongeveer 60 eurocent per kuub gas.

2. Stroom en autobrandstof

Ook stroom werd fors duurder. Het was 12 cent per kilowattuur (kWh) all-in twee jaar geleden; de prijs beweegt nu tussen de 20 en 24 eurocent alles inbegrepen. Ofwel: ongeveer een verdubbeling van de prijs. Er zijn signalen dat bijvoorbeeld het opladen van e-bikes en bezorgscooters meer energie neemt dan je denkt: monitor het verbruik dus steeds goed. Trouwens: houd ook je andere vervoerskosten goed in de gaten. Met de duurdere brandstof aan de pomp, stijgt jouw prijs per kilometer aanmerkelijk.

3. Check wat je straks bijbetaalt

Veel cafetaria’s zitten op een variabel tarief. Niet leuk om de stijgingen maand na maand te zien, maar het geeft wel direct duidelijkheid. Neem je energie af op contractbasis? Zorg dan dat je niet verrast wordt door hoge bijbetalingen na afloop van de contractperiode (check dus de kleine lettertjes in de voorwaarden). Probeer te achterhalen wat de actuele prijs precies is, zodat je hierop met de aanpassingen van jouw prijzen kan inspelen. Heb je al eens geprobeerd uit te rekenen wat het aandeel van energie is in jouw frietprijs?

4. Vast bedrag voor vijf jaar?

We belden nog even met ’t Smulhuis in Brunssum. Ondernemer Hans Bouwmans stapte enkele jaren geleden vrijwel volledig over op elektrisch. Hoewel ook stroom fors duurder werd, zit ’t Smulhuis goed. De prijs is namelijk voor vijf jaar vastgelegd. Toch biedt een dergelijke constructie geen 100 procent garantie. Er zijn voorbeelden van energieleveranciers die failliet gingen, juist doordat ze dit soort langjarige contracten afsloten. Wat er dan gebeurt, is dit: je komt terecht bij een andere energieleverancier. Die neemt jouw contract niet over, maar zet jou doorgaans over op een variabel tarief.

Tot slot nog even dit:

● Cafetaria van 35 vierkante meter: maandfactuur van energie ging de afgelopen maanden van €1200 per vier weken naar €3600 per vier weken.
● Cafetaria van 145 vierkante meter met veel elektrisch bezorgvervoer zal dit jaar ettelijke tienduizenden euro’s meer betalen aan energie.
● Hoe de meerprijs in 2022 zich verder zal ontwikkelen, is op dit moment uiterst onzeker. Zorg dus dat je elke maand precies weet wat je betaalt of (als je op een contract zit) wat je eventueel later moet bijbetalen. Verder: wees op je hoede met vlijmscherpe aanbiedingen van energieleveranciers, juist nu. Als de aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn…
● Vergeet de overige inkoopkosten niet! Ook oliën, vetten en andere ingrediënten worden duurder als direct gevolg van de stijgende energiekosten. Trouwens: dit geldt ook voor apparatuur zoals bakwanden en andere ovens.