Frituurenergie: het effect van stijgende tarieven op de buurtcafetaria

Actueel, Achtergrond |
27 januari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Frituurwereld - cafetaria friet patat Foto-UZ-Media

De gasprijs brengt de branche in beroering. Een grotere cafetaria wiens gasprijs de afgelopen maanden verdubbelde. Een buurtzaak die voor gas en stroom geen 1200 euro meer betaalt, maar nu 3600 euro maandelijks kwijt is. Frituurwereld.nl presenteert de driedelige serie ‘Frituurenergie’. Deel 1: de buurtcafetaria van 35 vierkante meter.

door Ubel Zuiderveld, horecaschrijver.nl

Gas is voor de meeste frituurprofessionals een basis-ingrediënt, de voeding van de ovens. De prijs per kuub was enkele jaren geleden slechts een paar dubbeltjes. Nu zijn bedragen van €1,60 all-in per kuub of zelfs hoger al geen uitzondering meer.

Variabel tarief

In september 2021 betaalde de eigenaar van een buurtcafetaria van 35 vierkante meter maandelijks 1200 euro voor zijn gas en zijn stroom. Omdat hij gekozen heeft voor een variabel tarief dat meebeweegt met de markt, heeft hij steeds inzichtelijk wat de actuele stand van zaken is. De meest recente factuur: 3600 euro.

Dat is €1,60 extra per kassabon

Dat betekent dus (afgezien van andere inkoopstijgingen, natuurlijk): 2400 euro per maand extra energiekosten. Aangezien de zaak 7 dagen per week geopend is, is het rekensommetje simpel. Om minimaal zijn absolute rendement in euro’s op niveau te houden, moet hij per openingsdag 80 euro meer omzetten. Om ook het rendement percentueel op peil te houden, zou dat trouwens nog wat tientjes meer moeten zijn.

We rekenen nog even door met de beoogde extra omzet van 80 euro dagelijks. Indien zijn zaak 50 klanten per dag verwelkomt, betekent dit dat hij per bon €1,60 meer zou moeten aanslaan op de kassa. Alleen maar om de stijgende energieprijs te verdisconteren, maar het percentuele rendement van de zaak daalt dan natuurlijk nog wel.

Gemiddelde besteding omhoog

De ondernemer in kwestie is, net als de meesten in de frituurbranche, voorzichtig met prijsverhogingen. Want: veel vaste trouwe klanten, onder wie de nodige mensen die het zelf ook niet breed hebben. Toch verhoogde hij in korte tijd twee keer zijn verkoopprijzen: in november vorig jaar en twee weken geleden. Ontevreden is hij niet met het resultaat: “De gemiddelde besteding is toegenomen van €12 naar €14,50.”

Je kunt ook nog anders rekenen: de cafetaria is per vier weken 220 uur geopend. Alleen al door de hogere energierekening, moet er dus 11 euro per openingsuur meer worden omgezet om deze prijsstijging in absolute zin (in euro’s dus) te neutraliseren.

Koelers en vriezers draaien 24/7

Dat de buurtcafetaria zeven dagen per week geopend is, is een bewuste keuze. “De koelers en vriezers blijven immers altijd aan, ook als de zaak gesloten is,” zegt hij. Ook de huisvestingslasten lopen 24/7 door. Dus, luidt de redenatie van de ondernemer, kun je er maar beter voor zorgen dat er ook veel verkoopuren staan tegenover dit soort altijd doorlopende kosten.

“Natuurlijk doe ik wel mijn best te letten op mijn energieverbruik. De bakplaat eerder uit, minder vermogen onder de bakpotten als ze niet gebruikt worden. Maar in de praktijk blijkt dat dit maar weinig zoden aan de dijk zet. Het verbruik scheelt van maand tot maand niet zoveel.”

Tevreden over leverancier

Tevreden is de ondernemer met zijn huidige energieleverancier. De facturen zijn zeer duidelijk, bij telefonische vragen wordt hij uitstekend te woord gestaan. Zelfs wordt begrip getoond voor de situatie. Een hogere factuur die even slecht uitkomt, kan hij desgewenst probleemloos in twee termijnen voldoen, zo gaf men hem te verstaan.

Jazeker, hij heeft gekeken naar alternatieven. “Ik had contact met een bedrijf waar ik voor 1400 euro per maand klaar zou zijn. Maar kijk je dan wat verder, dan blijkt dat het te mooi is om waar te zijn. Zo moest je je voor drie jaar binden en waren er nog andere voorwaarden. Ik heb bij mijn huidige leverancier gewoon goed zicht op alles. Trouwens, de andere leverancier die ik belde, bleek al helemaal geen zakelijke klanten meer te accepteren.”