KvK: “Meer stoppers en meer faillissementen in horeca”

Actueel |
23 januari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Het aantal stoppers en faillissementen in de horeca is vorig jaar snel gestegen. Dit meldt de Kamer van Koophandel in zijn rapport Data over bedrijvendynamiek.

Volgens de Kamer van Koophandel is het aantal horeca-faillissementen ten opzichte van 2022 verdubbeld. In 2022 gingen 146 horecabedrijven failliet tegen 293 vorig jaar. Overigens is dit laatste cijfer een gemiddeld beeld. In de jaren voordat corona uitbrak, bewoog het aantal faillissementen steeds tussen de 254 en 286. Het cijfer van 2022 was dus extreem laag.

“15 procent meer stoppers”

Het rapport van de Kamer van Koophandel stelt ook dat het aantal ondernemers in de horeca dat vrijwillig stopte, vorig jaar groeide. In 2022 lag het aantal horecastoppers op 6261 tegen 7209 vorig jaar ofwel een groei van 15 procent. Omdat het aantal starters nog altijd beduidend hoger lag, groeide het aantal horecabedrijven per saldo nog altijd wel.

Volgens CBS minder horeca

Op 1 januari 2024 waren er volgens de KvK bijna 94.000 horecaondernemingen in ons land. Hierbij zijn de bijna 6000 zogenaamde nevenvestigingen en filialen van formulerestaurants meegerekend. Ongeveer 6 procent van de restaurants en hotels in ons land zijn bij een (franchise)formule aangesloten. Dat is beduidend minder dan bijvoorbeeld in de gewone detailhandel: 12 procent van de winkels in ons land is een filiaal of nevenvestiging.

Bij deze cijfers is een kanttekening wel op zijn plaats. De laatste jaren is de toevloed van eenpitters in de horeca groot. Het gaat hierbij zowel om kleine ondernemers op de lokale bezorgmarkt als zzp’ers die zichzelf verhuren als uitzendkracht en ook ingeschreven staan als horecaonderneming.

Cijfers van het CBS liggen heel anders. Volgens het statistiek-bureau zijn er ruim 44.000 restaurants, cafés en hotels. Ten opzichte van 2022 is zelfs sprake van een daling met ongeveer 500 horecabedrijven. Volgens het CBS komt hiermee een einde aan een periode van ruim tien jaar waarin het aantal horecabedrijven juist onstuimig groeide.

Meer vrouwelijke ondernemers

Het aandeel vrouwelijke horecaondernemers stijgt volgens de KvK al een lange reeks van jaren. Begin 2023 was 60 procent van het mannelijk geslacht, 40 procent vrouw. De gemiddelde leeftijd van Nederlandse horecaondernemers is 45 jaar.

Bijna een derde van de ondernemers (30 procent) is niet in Nederland geboren. Vooral in Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland is een hoog percentage van de horeca-ondernemers niet geboren in ons land.

Foto: Shutterstock, Wave Break Media

Meer over