Vanaf vandaag verplicht statiegeld op kleine plastic flesjes

Actueel |
1 juli 2021 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat leverde op 1 juli symbolisch het eerste flesje in bij een voetbalvereniging.

Vanaf nu zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Uit onderzoek blijkt dat 95% van de Nederlanders die kleine plastic flesjes koopt, van plan is de statiegeldflesjes in te leveren. Om geld terug te krijgen óf als een donatie aan het goede doel.

In Nederland worden per jaar 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is blij met de inzet van de industrie om al die flessen in te zamelen en te recyclen: “De invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes is vanaf vandaag een feit. Dat is mede mogelijk gemaakt door al het harde werk van betrokken partijen. Ik wil alle betrokkenen complimenteren voor het realiseren van deze doorbraak voor het milieu. Samen voorkomen we zwerfafval en gaan we de plastic soep tegen.”

De meeste kleine plastic flesjes worden gekocht in de supermarkt. Veel Nederlanders die van plan zijn kleine plastic flesjes in te leveren, zijn van plan de flesjes daar ook te retourneren, blijkt uit onderzoek in opdracht van Statiegeld Nederland. Maar ook nieuwe innamepunten, zoals bioscopen en filmtheaters, grotere cateringlocaties en tankstations langs de snelweg, lijken populaire plekken te worden. Zes op de tien Nederlanders zijn van plan hun flesjes in te leveren bij een innamepunt waar ze het statiegeld altijd retour krijgen, zoals (grotere) supermarkten, tankstations langs de snelweg en straks ook een aantal NS-stations.

Met de nieuwe statiegeldwet die op 1 juli is ingegaan, maakt het niet meer uit waar je grote of kleine plastic flessen gekocht hebt. Elk innamepunt neemt ze aan, zolang het statiegeldlogo op de fles staat, de streepjescode goed te scannen is en de fles onbeschadigd wordt ingeleverd.

Steeds meer innamepunten

“Nu statiegeld op kleine plastic flesjes verplicht is, zal het aantal innamepunten verder toenemen”, zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland. “Denk bijvoorbeeld aan sportclubs die bij Statiegeld Nederland speciale donatiebakken voor statiegeldflessen kunnen aanvragen. Als mensen hun statiegeldflesje in zo’n bak inleveren, steunen ze een goed doel. Bij sportclubs is dat vaak de club zelf.”

Cafetaria’s en andere horecabedrijven zijn niet verplicht de flesjes van consumenten terug te nemen. Aan de andere kant blijft de vraag dus wel: wat doe je als een klant zijn lege flesje toch op de toonbank zet in de verwachting 15 cent statiegeld terug te krijgen?

Uit een eerdere rondgang van vakvereniging ProFri langs enkele ondernemers, bleek dat nog weinigen zich dit hadden afgevraagd. De vereniging deed een suggestie. Je zou de volgende mededeling bij de kassa kunnen plaatsen: “Net als de rest van de horeca, hoeft ons bedrijf geen plastic statiegeldflesjes terug te nemen. Levert u bij ons toch uw lege flesje in, dan doneren wij het statiegeld aan een goed doel.”

Publiekscampagne

Statiegeld Nederland start vandaag een publiekscampagne om mensen te stimuleren ook hun kleine plastic statiegeldflesjes in te leveren. Bij mooi weer worden meer kleine flesjes frisdrank en water gekocht. Daarom is op zomerse dagen de campagne ook zichtbaar op digitale abri’s in bijvoorbeeld badplaatsen. Verder is er een app ontwikkeld waarmee consumenten gemakkelijk kunnen zien hoeveel statiegeld er op een plastic flesje zit.

Over Statiegeld Nederland

In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) het bestaande statiegeldsysteem uit te breiden met kleine plastic flesjes frisdrank en water om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Het afgelopen jaar is de invoering van het nieuwe statiegeldsysteem voorbereid, onder andere door producenten en verkopers van kleine plastic flesjes. Zij zijn verenigd in Statiegeld Nederland, de uitvoeringsorganisatie van het nieuwe statiegeldsysteem. De doelstelling is om 90% van alle statiegeldflessen gescheiden in te zamelen. De ingezamelde flessen worden gerecycled en hergebruikt, bijvoorbeeld voor de productie van nieuwe flessen.

Voor meer informatie over statiegeld op kleine plastic flesjes ga je naar www.statiegeldnederland.nl.

Over het onderzoek

Het onderzoek is van 3 tot en met 7 juni 2021 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Statiegeld Nederland. Aan het onderzoek namen 1.023 Nederlanders van 16 jaar en ouder deel, die weleens kleine flessen (< 1 liter) water en/of frisdrank kopen. Het onderzoeksrapport is op aanvraag beschikbaar.

Meer over