Geen verplichte inname statiegeld-petflesjes

Actueel |
21 juni 2019 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Petflesjes in Cafetaria / UZ Media

De horeca hoeft in de toekomst niet verplicht petflesjes met statiegeld van klanten in te nemen. Wel komt er voor flesjes tot 1 liter waarschijnlijk een statiegeldsysteem. Dit schrijft het ministerie van infrastructuur en waterstaat in een voorstel.

Vakvereniging ProFri en andere brancheorganisaties reageerden op de plannen. Ze keerden zich tegen een statiegeldsysteem voor de horeca. Petflesjes gaan binnen de horeca vooral over de toonbank in kleinere bedrijven, zoals snackbars, cafetaria’s, frituren, shoarmazaken en lunchrooms. ProFri stelde in zijn zienswijze bij het ministerie dan ook dat het cafetaria’s en andere kleine horecabedrijven ontbreekt aan ruimte en een infrastructuur om kleine petflesjes met statiegeld terug te nemen. Bovendien kan een hygiëneprobleem ontstaan.
In de plannen van het ministerie wordt de verantwoordelijkheid nu gelegd bij producenten en importeurs. Zij kunnen tot het najaar van 2020 nog uitkomen onder deze verplichting. Dat kunnen ze doen door ervoor te zorgen dat 90 procent van alle kleine petflesjes gerecycled wordt, zodat het aantal petflesjes bij het zwerfafval sterk wordt teruggedrongen. Indien dit de producenten/importeurs niet lukt, zal per 2021 of 2022 een statiegeldsysteem worden ingevoerd. Overigens blijkt uit onderzoek dat veel horecabedrijven wel bereid zijn om een bijdrage te leveren om te voorkomen dat petflesjes in het milieu terechtkomen.

Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 12 – Zomer 2019