Crossover-trend in food zet door

Actueel |
1 juli 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Hamburger sushi / Shutterstock

De cronut, een kruising tussen de donut en de croissant. Een cheeseburger tussen zoete donuts. De tacro, een croissant gebruikt als taco. Crossovers tussen populaire gerechten zijn en blijven een trend.

De Duitse foodproducent Salomon Foodworld haakte hierop al in; het bedrijf bracht enige tijd geleden sushi op de markt die vermomd is als een hamburgerbroodje.

De zoektocht naar crossovers tussen populaire gerechten blijft voortgaan. Bekende voorbeelden als de pastataart en de shoarmapizza zijn er al sinds jaar en dag. Feitelijk is ook het snackgerecht Kapsalon er een voorbeeld van: het is een crossover tussen friet en een shoarmaschotel.

In de branche zagen we bovendien recent introducties als de rookworstkroket en de kroket met frikandellenvlees. Eerder werd al wietsaus op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Nu blijkt dat deze gimmick feitelijk de voorbode was van een bredere ontwikkeling. Cannabis doet als foodingrediënt namelijk wereldwijd van zich spreken. Liefst een derde van de Britten staat open voor eten en drinken dat cannabidiol bevat, de stof die de basis vormt voor cannabisolie. IJsketen Yogoland en restaurant Plant Hub in Londen hebben verschillende producten met cannabis. In ons eigen Amsterdam timmert Dr. Greenlove aan de weg met een assortiment cannabissnacks.

Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld 14