Statiegeld op blikjes; horeca hoeft niet in te zamelen

Actueel |
3 februari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock.

Per 1 januari 2023 wordt op frisdrankblikjes 15 eurocent statiegeld geheven. De horeca wordt echter vrijgesteld van het inzamelen. Dit schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer. Doel is te bereiken dat de blikjes voor frisdrank en bier worden gerecycled.

Elk jaar gaan er 2 miljard drankenblikjes over de toonbank. Ook bij cafetaria’s worden jaarlijks naar schatting 200 miljoen blikjes met fris en bier verkocht. Van alle blikjes belanden er op jaarbasis ongeveer 150 miljoen in het milieu. Dit hoopt de staatssecretaris met de statiegeldmaatregel te voorkomen.

Producent draagt kosten

Waar blikjes straks kunnen worden ingeleverd, wordt nog nader uitgewerkt door producenten en supermarkten. Zij moeten uiterlijk eind 2022 een inzamelsysteem opgezet hebben. Net als bij statiegeld op kleine plastic flesjes, worden de horeca en kleinere verkopers ontzien. Dit betekent dus dat zij worden vrijgesteld van de inname van statiegeldblikjes; producenten dragen in dit geval de kosten van het statiegeldsysteem.

De discussie over de heffing van statiegeld op blikjes woedt al ruim vijf jaar. Vakvereniging ProFri pleitte in 2015 er reeds voor, via verschillende brieven aan bewindspersonen, om cafetaria’s en de rest van de horeca te ontzien bij de inzameling.