Tom Bieleveld (57) overleden: “Ambassadeur van het frituurvak”

Actueel |
9 februari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Friese cafetariahouder Tom Bieleveld is eind januari op 57-jarige leeftijd overleden. Bieleveld was niet alleen vanaf het eerste uur overtuigd ProFri-lid, maar bovendien een ware ambassadeur van het frituurdersvak.

Bieleveld was samen met zijn vrouw Aafke sinds 1998 uitbater van Tom’s Cafetaria, een frituur- en broodjeszaak op een steenworp afstand van het voetbalstadion van Cambuur. Beiden waren steevast present op bijeenkomsten van de vakvereniging. Het bedrijf van Tom en Aafke is getooid met het keurmerk Goed Gefrituurd.

Voor vak in de bres

Als ondernemer ergerde Tom zich aan de vaak negatieve beeldvorming over het frituurambacht in de media. Meer dan eens kwam hij in het nieuws om voor zijn vak in de bres te springen. Zo kwam Bieleveld enkele jaren geleden aan het woord bij RTL Nieuws over voornemens van de overheid om nieuwe snackbars te weren.

Daar zei hij: “Er zijn zoveel ongezonde dingen die bijdragen aan overgewicht. Koeken, snoep, chips. Niet alleen friet. Wat is nu gezond en ongezond eten? Friet is gewoon een aardappel die gefrituurd is.”

Uitnodiging aan wethouder

Toen een wethouder in Leeuwarden zich laatdunkend uitliet over de frituurbranche en die vergeleek met tabaksverkopers, nodigde Bieleveld hem via Twitter uit voor een bezoek aan zijn zaak. Bieleveld tweette: “Deze vethouder nodigt deze wethouder uit om eens een dag met ons mee te draaien!”

Frans van Rooij van vakvereniging ProFri is geschokt door Bielevelds plotselinge overlijden. Hij zegt: “Mede namens het bestuur en de medewerkers van ProFri wens ik Aafke en andere naasten van Tom veel sterkte met de verwerking van dit grote verlies.”

Foto ProFri: Tom en Aafke Bieleveld