Tiende Oekraïne-reis van Franky en Coen

Actueel |
13 februari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Frankyandcoen.nl

De Brabantse frietbakkers Franky van Hintum en Coen van Oosten maken zich op voor hun tiende reis naar Oekraïne. Over een paar dagen delen ze vanuit hun snackwagen Lekkers uit Holland weer friet, snacks en frisdrank uit in regio’s die zijn getroffen door de oorlog.

“We beginnen in de regio Bucha, waar we zeker ook Irpin, Borodyanka, Moshun en Hostomel zullen bezoeken. In deze steden is een groot deel van alle woningen en andere gebouwen zwaar beschadigd door de Russische aanvallen.”

“Ook is hier een groot probleem met de electriciteit, verwarming en stromend water. Deze mensen kunnen alle steun gebruiken,” schrijven de Brabantse frietvrienden op hun website.

Warme kamer voor Oekraïners

“Daarna gaan we via Kiev weer richting Kharkiv, Smiiv en Izium. Hier aan het front is de situatie nog schrijnender. De mensen hier zijn blij met onze lekkere, vette, warme hap, maar we merken dat de mensen vooral ook blij zijn met de steun die ze voelen als we daar zijn.”

De hulp van de frituurders zal dit keer verder strekken dan de gratis verstrekking van friet en snacks. Samen met een kerkelijke organisatie richten Franky en Coen een zogenaamde “warme ruimte” in. Het duo licht toe: “Dit wordt een locatie waar mensen zich kunnen opwarmen, waar ze kunnen ontspannen én koffie, thee en soep kunnen nuttigen. Ook kunnen mensen daar hun telefoon opladen. Mensen mogen hier maximaal vijf uur per dag verblijven, maar de warme ruimte zal wel zeven dagen per week open zijn.”

Honderdduizenden euro’s

De inzamelingsacties die Lekkers uit Holland al enkele maanden hebben lopen, hebben inmiddels vele honderdduizenden euro’s opgebracht. Het aantal porties friet, snacks en frisdranken dat al is uitgedeeld beloopt zeer vele tienduizenden. Wie bij wil dragen, kan alle bijzonderheden hier vinden.

Meer over