Brabantse frietbakkers met kerstfrituur in Oekraïne gearriveerd

Actueel |
19 december 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Stichting Into The Breach

Frietbakkers Franky van Hintum en Coen van Oosten zijn weer gearriveerd in Oekraïne. Tot begin januari delen ze, vergezeld door een kerstman, friet, snacks, frisdrank en kerstpresentjes uit aan de bevolking.

De inzamelingsactie van het frituurduo bracht inmiddels ver over de half miljoen euro op.

Via de Poolse stad Krakau reisden de Brabantse cafetariacollega’s de afgelopen dagen door de sneeuw naar Lviv. In deze West-Oekraïnse stad staat hun snackkraam ‘Lekkers uit Holland’ gestald.

Verwarmde kersttent

Vandaag delen Franky en Coen frituurgerechten uit bij een bejaardentehuis in de buurt van Lviv. Morgen nemen ze een standplaats in bij een weeshuis in de buurt van Lviv. Bezoekers kunnen tevens terecht in een speciale kersttent, die dankzij een gift van hobbymarkt Van Cranenbroek in Budel met heaters verwarmd kan worden. Tijdens deze nieuwe reis naar Oekraïne zullen kinderen ook verrast worden met onder meer kerstpresentjes.

Kerst met 2000 kinderen

Na twee dagen Lviv, zetten Franky en Coen hun werk voort in de omgeving van de hoofdstad Kiev. ‘Lekkers uit Holland’ is de komende dagen present in voorsteden als Irpin, Bucha, Borodyanka en Kiev zelf. Voor 24 december hebben de Brabantse frituristen in de Oekraïnse hoofdstad iets bijzonders in petto: “Kerst met tweeduizend kinderen op een locatie die we pas later bekend mogen maken.” Sowieso wordt hulp geboden aan een kindertehuis dat kampt met veel tekorten.

Ook langs mensen thuis

Op eerste kerstdag gaat het duo met de kerstman en cadeaus op bezoek bij bijzondere mensen thuis maar ook bij militairen en hulpverleners. Tweede kerstdag staat de foodtruck met de tenten bij een katholieke kathedraal in Fastiv, een stad ten zuiden van Kiev. De dagen daarna zet ‘Lekkers uit Holland’ naar de zwaar getroffen regio’s in Oost-Oekraïne. De jaarwisseling vieren Franky en Coen in Kiev, op nieuwjaarsdag vertrekken ze via Polen weer naar Brabant. Tot deze nieuwe reis, deelden Franky en Coen al ruim honderdduizend porties friet en bijna een zelfde aantal frituursnacks uit aan de Oekraïners.

Doneren kan hier.

Meer over