Oekraïne-actie van Franky en Coen koerst pijlsnel richting kwart miljoen euro

Actueel |
28 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Facebook Franky & Coen

De crowdfund voor de Brabantse frietverkopers in Oekraïne gaat door het dak. Twee dagen geleden werd de beoogde 100.000 euro reeds behaald. Nu koerst de opbrengst voor de opgerichte snackstichting snel richting het nieuwe bedrag van een kwart miljoen. Inmiddels stortten bijna 8000 sympathisanten geld.

Met hun frietwagen ‘Lekkers uit Holland’ streken frituurondernemers Franky van Hintum en Coen van Oosten neer op verschillende plekken in het land dat door Rusland is aangevallen.

Per dag worden duizend tot tweeduizend porties snacks, friet en frisdrank uitgedeeld aan de bevolking. De afgelopen twee weken bakten Franky en Coen voor weeskinderen en inwoners van Irpin en Butcha. In totaal zijn al bijna een kwart miljoen porties friet, snacks en blikjes fris verstrekt tijdens deze en vijf eerdere reizen naar Oekraïne en de Poolse grens.

“Zeven weeshuizen bezoeken…”

“Wij willen iedereen heel, héél hartelijk bedanken voor de extreme steun die we hebben gehad. Na het verslag over onze reis in het AD kwam onze actie groot in het nieuws en stroomden de donaties binnen,” schrijft Franky op zijn Facebook-account. “Vanaf morgen gaan we zeven weeshuizen bezoeken in drie dagen.”

“Word hier zo blij van…”

De actie van de twee Brabantse frietbakkers lijkt veel Nederlanders recht in het hart te hebben getroffen. De donaties gaan vergezeld van reacties als: “Wat een superactie. Word hier zo blij van!”, “Wauw wat een goede actie!”, “Jullie zijn toffe kerels! Super wat jullie doen, als oud-frietbakker had ik jullie graag willen helpen” en “Trots op jullie. Jullie doen goed maar ook gevaarlijk werk. Respect”.

De giften variëren van enkele euro’s tot ettelijke honderden. Er zijn zelfs donateurs die hun wekelijkse friet- of snackmaaltijd hebben overgeslagen en het geld dat ze daarmee uitspaarden hebben gestort. Ook doneerde iemand 1200 euro: hij verzamelde geld in tijdens zijn zeventigste verjaardag en verdubbelde daarna het bedrag.

Hier kun je doneren voor ‘Lekkers uit Holland’.

Meer over