Invallen: ernstige misstanden bij nachtelijke fastfood-schoonmaak

Actueel |
11 maart 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Arbeidsinspectie deed onlangs nachtelijke invallen bij twaalf fastfoodrestaurants. De inspectie stelde erbarmelijke arbeidsomstandigheden vast bij schoonmakers die er werken in de nachtelijke uren, aldus Algemeen Dagblad. Ook wordt het voorbeeld genoemd van een afwasser die één euro per uur krijgt.

Bij een restaurant langs de A4 waren volgens het AD acht inspecteurs en twee agenten betrokken bij de inval. Journalisten van de krant liepen mee met inspecteurs van de Nederlandse arbeidsinspectie. “De schoonmakers zijn slachtoffers, maar dat beseffen ze vaak niet,” zegt een inspecteur die in de krant aan het woord komt.

Zes nachten per week

Er wordt een voorbeeld genoemd van een schoonmaker, iemand op pensioengerechtigde leeftijd die oorspronkelijk afkomstig is uit India. Hij werkt zes dagen per week, negen uur per nacht in een fastfoodrestaurant. Hij wordt naar het parkeerterrein bij de vestiging gebracht en weer opgehaald en verdient nog geen 12 euro bruto per uur.

Ook werd in Beverwijk een schoonmaker aangetroffen die sliep in een kleine ruimte boven een restaurant. De inspecteurs kwamen via onderzoek te weten, dat hij waarschijnlijk 75 nachten achter elkaar had gewerkt. De Arbeidsinspectie stelt in het AD dat vaak sprake is van bemiddeling via malafide uitzendbureaus. Voor de uitzendbranche wordt in de Tweede Kamer gewerkt aan nieuwe regelgeving.

Hoge boetes

Franchisenemers van de onderzochte restaurants krijgen hoge rekeningen gepresenteerd. Per schoonmaker bedragen volgens het dagblad de boetes 4000 euro, nog afgezien van enorme kosten voor het juridische traject. Overigens noemt de Arbeidsinspectie in het Algemeen Dagblad bewust niet de namen van de betrokken fastfoodrestaurants.

Het is niet de eerste keer dat de Arbeidsinspectie wantoestanden in de restaurantwereld agendeert. Ook bij controles van maaltijdkoeriers die nog vrij recentelijk zijn uitgevoerd, stelden de inspecteurs vast dat sprake was van illegale arbeid, onderbetaling en slechte arbeidscondities.

Foto: iStock, z1b