Nancy Egberts: ‘Mystery Guest houdt je scherp’

Actueel, Achtergrond |
2 maart 2024 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

ProFri Ambassadeurs van de Week

Vlakbij de grens met Duitsland, in ’s-Heerenberg, is cafetaria Litjes te vinden. Een op en top familiebedrijf dat altijd blijft vernieuwen. Het brede assortiment met verschillende snacks, broodjes en maaltijdsalades is hét visitekaartje.

Op 29 februari 2024 bestond Cafetaria Litjes op de kop af 40 jaar. Dat werd gevierd met verschillende acties in de zaak, traktaties voor ouderen in een bejaardenhuis en de plaatselijke (school)jeugd, zo vertelt Nancy Egberts-Litjes. Samen met haar man Jurgen is ze al veertien jaar eigenaar van het familiebedrijf waar zonen Jeroen, Dennis en Erik ook werkzaam zijn.

De derde generatie komt eraan?

“Ja. Dat is toch best bijzonder. We werken nu samen met de nieuwe generatie. Zij kijken op een andere manier naar dingen. Dat houdt je fris en zo kun je blijven vernieuwen. Jeroen is hier al acht jaar werkzaam en Dennis en Erik sinds vorig jaar. We denken zelf nog niet aan stoppen maar we bereiden ze langzaam voor. Zo hebben mijn ouders dat ook bij ons gedaan.”

Jullie zijn al vanaf het begin lid van ProFri? Waarom?
“Omdat de vereniging er echt voor de cafetaria is. De ondersteuning is fijn en je komt in contact met ondernemers door heel Nederland tijdens de jaarvergadering en bezoeken in de regio. Het is interessant om bij andere bedrijven te kijken.”

Wat levert het lidmaatschap jullie op?
“Tijdens de afgelopen coronatijd heeft ProFri veel voor ons gelobbyd en ons op de hoogte gehouden van regels. Er verandert veel op dat gebied. Wat ik wel jammer vind, is dat er weinig cafetariahouders uit onze regio, de Achterhoek, lid zijn. Samen moeten we ons mooie vak uitdragen en zijn we sterker.”

Wat is jullie positie in jullie regio?
“In ’s-Heerenberg zijn nog vier andere cafetaria’s. We hebben onderling goed contact. Onze zaak is de grootste met 80 zitplaatsen binnen en met een terras van 100 stoelen.”

Waarmee onderscheiden jullie je?
“Vanaf dag 1 dat we hier zitten, willen we kwaliteit bieden. Friet is hoofdzaak nummer 1 maar inmiddels heeft ons mooie familiebedrijf een breed assortiment met broodjes, ijs en salades. Daar komen de gasten voor. Meer dan de helft bestaat uit Duitsers. Daardoor kunnen we ook blijven groeien met ons bedrijf.”

Jullie hebben het keurmerk Goed Gefrituurd?
“Dat houdt je scherp. Elk jaar komt er hiervoor een mystery guest. Iemand van buiten je bedrijf ziet dingen waar je als ondernemer blind voor wordt.”

Welke feedback kregen jullie?
“We hadden geen menukaart op tafel liggen. De nieuwe was nog in de maak en kwam een paar dagen na het bezoek van de mystery guest. Verder was onze website niet helemaal up to date. Dit soort opmerkingen zijn een mooie toevoeging. Het houdt je alert. Dit jaar was de score van mystery guest-bezoek 95% (van de 100%) en daar zijn we supertrots op .”

Hoe reageren klanten op het keurmerk?
“Klanten kunnen de QR-code op het certificaat of de plaquette scannen. Verder zijn we heel actief op Facebook en komt de informatie over het keurmerk voorbij op de schermen in de zaak.”


Cafetaria Litjes in ‘s-Heerenberg

Oude Doetinchemseweg 5
7041 DA ’s-Heerenberg
www.cafetarialitjes.nl

  • Bestaat sinds: 1984. Voortgekomen uit een frietwagen van de ouders van Nancy: Tonnie en Leonie Litjes. Sinds 2011 zijn Jurgen en Nancy Egberts-Litjes de eigenaren. Hun zonen Jeroen, Dennis en Erik werken inmiddels ook in het familiebedrijf.
  • Specialiteiten: “Ons brede assortiment. We hebben naast friet veel snacks, ook vegetarische, een grote ijshoek, vers afgebakken broodjes en verschillende menu’s.”
  • Product dat minder in trek is de laatste jaren: “We proberen nieuwe snacks uit maar zodra we merken dat een doosje te lang in de diepvries blijft staan, saneren we deze snack.”
  • Product in opkomst: (speciale) hamburgers, versproducten zoals maaltijdsalades, loaded fries/ uitgebreide friet met bijvoorbeeld stoofvlees en hete kip.
  • Verandering in consumentengedrag: “We zien vaker dat er voor de jeugd een frietje wordt besteld terwijl de ouders dan voor maaltijdsalades of broodjes kiezen.”

Litjes in de Nationale Smulgids
Litjes op platform Goed Gefrituurd

Tekst: Bianca Roemaat, foto’s: ProFri en Cafetaria Litjes