Tekort nasi- en bamischijven: Elite informeert zijn klanten

Actueel |
10 mei 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Elite.

De Achterhoekse saus- en snackmaker Elite heeft moeite om te voldoen aan de grote vraag naar snacks. Met name de levering van bami- en nasischijven, een specialiteit van het bedrijf in Neede, levert problemen op.

Om hierover duidelijkheid te verschaffen aan zijn afnemers, verspreidt Elite een verklaring onder zijn klanten. “Zij hebben behoefte aan een duidelijke uitleg en heldere feiten,” aldus het bedrijf. Elite merkt namelijk dat er over de beperktere verkrijgbaarheid in de markt wilde speculaties de ronde doen.

“Speculaties”

Zo gaat het verhaal dat Elite met de productie van zijn populaire bami- en nasisnacks zou stoppen. In de brief stelt het bedrijf: “Onze bami- en nasischijven worden nog steeds geproduceerd en zijn niet gesaneerd! Wij hebben geen personeelsproblemen en er zijn geen problemen met de verkrijgbaarheid van grondstoffen. Sterker nog, wij produceren en leveren véél meer bami- en nasischijven uit dan ooit tevoren!”

“Recordverkoop”

Voor Elite was vorig jaar reeds sprake van een recordverkoop van bami- en nasischijven. De eerste maanden van dit jaar overtreft de vraag opnieuw de verkoopcijfers van 2022. “Sinds vorig jaar produceren wij maximaal en vragen daarbij het uiterste van al onze bestaande én vele nieuwe collega’s binnen productie.”

Hoewel de productie fors is verhoogd, is de vraag dus zo overweldigend dat Elite die niet kan bijbenen. In de brief laat de snackmaker weten dat de beschikbare snacks zoveel mogelijk naar rato over de groothandels worden verdeeld op basis van de verkoophistorie. “Wij doen dit om een zo eerlijk mogelijke verdeling te realiseren waarbij het uitgangspunt is dat elk zijn fair-share krijgt.”

Forse uitbreiding van productie

Elite werk al enige tijd aan de uitbreiding van productiecapaciteit. Eind dit jaar moet nieuwbouw van 2500 vierkante meter bij de snackfabriek in Neede worden voltooid. Eerder verhuisde het familiebedrijf zijn sausproductie, exclusief de satésaus maar inclusief de bekende Joppiesaus, reeds naar een nieuwe locatie in Holten.

Als alles gereed is, beschikt Elite over een drie keer zo grote vries- en opslagcapaciteit. De vriescapaciteit wordt opgewaardeerd van 1200 naar 3600 snacks per uur. An sich groeit de markt voor frituursnacks niet meer, want de trend is licht dalend. Elite is van oudsher gekend vanwege zijn nasi- en bamisnacks: mede door turbulentie elders in de snackmarkt zag en ziet het bedrijf zijn marktaandeel flink groeien.

Meer over