’t Vosje draait helemaal elektrisch in nieuw winkelcentrum

Actueel, Achtergrond |
5 februari 2024 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

De nieuwe, tweede vestiging van ’t Vosje in Rosmalen draait volledig CO2-neutraal. Na een periode in een tijdelijk onderkomen, opende het bedrijf van Peter Vos en Roy van Veghel eind januari in het nieuwe winkelcentrum De Groote Wielen van de gelijknamige nieuwbouwwijk.

’t Vosje, al sinds 1968 een bekende naam in de regio, investeerde fors om een complete energietransitie mogelijk te maken. Er wordt niet meer op gas gebakken. De bakwand is volledig elektrisch. Hij draait op accu’s die een investering vergden van ongeveer twee ton.

Omdat zonnepanelen niet toereikend zouden zijn om de accu’s te laden, is voor een andere duurzame oplossing gekozen. ’t Vosje De Groote Wielen koopt groene stroom in bij energiemaatschappij ENGIE. Dit gebeurt via COMCAM, energiepartner van vakvereniging ProFri.

Vijf vragen aan Roy van Veghel.

1. Volledig elektrisch dus?

Roy: “We zitten in de wijk De Groote Wielen. Deze wijk bestaat al ongeveer vijftien en wordt volledig gasvrij gebouwd. Zo ook het nieuwe winkelcentrum waarin we nu zitten. Dit houdt dus in dat er geen gas aanwezig is en we alles op elektriciteit moeten doen. Helaas is het zo dat het elektriciteitsnetwerk hier niet op is berekend en we veel te weinig stroom binnen krijgen. Om dit op te lossen hebben we moeten investeren in een accu om toch open te gaan. We weten niet wanneer we worden aangesloten op het net. We hebben namelijk 3x250A nodig.”

2. Welke bakwand hebben jullie?

“We hebben de bakwand gekocht bij Qbtec. Het is de Monaco Fry Control FC5. Het zijn twee aparte bakwanden met elk 2×2 mands frites en 1×3 mands snacks. Over het algemeen is onze ervaring met de bakwanden van Qbtec dat ze twaalf tot vijftien jaar mee kunnen. Het voordeel van elektrisch is dat je de elementen los kunt vervangen. Dus ik verwacht dat de levensduur zeker vijftien jaar is.”

3. Nog meer duurzame investeringen gedaan?

“We hebben veel geld geïnvesteerd in een WTM-installatie, een warmte terugwin-installatie. Dit is een duurzame ventilatieoplossing, waarbij een warmtewisselaar de warmte van de binnenlucht gebruikt om koude buitenlucht te verwarmen voordat het in de zaak wordt geblazen. Het systeem weet wanneer de lucht verwarmd moet worden en wanneer het gekoeld moet worden in de zomer. Het resultaat is dat de lucht binnen niet verwarmd hoeft te worden door een CV-ketel of andere verwarmingsbron.”

4. Wat mag verder niet onvermeld blijven?

“We hebben heel goed nagedacht over de routing binnen het bedrijf. Vandaar dat we hebben gekozen voor twee separate bakwanden. Zo hoeven de medewerkers geen afstanden te overbruggen om spullen aan elkaar door te geven. Eén bakwand staat met zijn rug tegen de keuken aan. Daar worden bijvoorbeeld de burgers en loaded frites gemaakt. Zij kunnen dus makkelijk de spullen aan elkaar doorschuiven. Daarnaast zijn onze toiletten voorzien van een Dyson Airblade handdrogers, zodat er geen papier aan te pas komt.”

5. Twee Vosjes in Rosmalen, kan dat?

“De afstand tussen de twee zaken is slechts 1,6 kilometer. Maar toch zijn ze aanvullend van elkaar. Eetpaleis ’t Vosje Groote Wielen ligt in een nieuwe en groeiende wijk. Op dit moment zijn er 10.000 inwoners. Dit aantal zal in de loop van de tijd groeien naar 18.000. Doordat we daar nu ook een volwaardig Eetpaleis hebben neergezet kunnen de inwoners daar ook rustig zitten en eten.”

“Bovendien komt er straks ook een terras, aan het water, met zo’n 100 zitplaatsen. Een unieke locatie. Eetpaleis ’t Vosje Rosmalen is echt een begrip. Het heeft geen lokale maar meer een regionale functie. Met 70 zitplaatsen binnen en ook 70 zitplaatsen buiten is het een grote en drukke winkel. Met het opengaan van ’t Vosje Groote Wielen hebben onze gasten ook de keus om daar te eten. Zo kunnen beide zaken nog meer groeien.”

“Naast de nieuwe cafetaria, zijn we ook druk bezig met het openen van een nieuw restaurant en een ijssalon. Dat worden de overburen van de nieuwe cafetaria. De hardlopers zijn en blijven in onze nieuwe zaak natuurlijk de frikandel en kroket. Maar we zien een sterke groei in burgers en loaded frites. Daarnaast wordt er ook meer kip verkocht dan voorheen.”

Foto’s: ’t Vosje Rosmalen

Meer over