Rechter: “Vergunning van gemeente is onwerkbaar”

Actueel |
16 mei 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De rechter heeft gesproken. Hij heeft de nieuwe gemeentelijke exploitatievergunning van Fabel Friet voorlopig nietig verklaart. Het betekent dat de frietzaak in Amsterdam het aantal klanten buiten in de rij niet hoeft te beperken tot maximaal tien.

Aangejaagd door succes op TikTok, ontstond de afgelopen jaren een run op de ambachtelijke frietzaak aan de Runstraat in het Amsterdamse centrum. Internationale toeristen en dagjesmensen werden aangelokt door sociale media, waar Fabel Friet wordt aangeraden als een must-visit in de hoofdstad.

Gemeentelijke vergunning

Om de overlast voor omwonenden te beperken, bepaalde de gemeente Amsterdam in een nieuwe exploitatievergunning dat er nog maximaal tien mensen buiten in de rij mogen staan. Is het aantal wachtenden groter, dan zou Fabel Friet één van zijn twee kassa’s moeten sluiten. De rechtbank oordeelde dat dit een onwerkbare maatregel is, die mogelijk zelfs tot nóg langere rijen wachtenden leidt.

Crowdmanagement

De jonge exploitanten van de frietzaak spannen zich al volop in om de overlast te beperken. Dagblad Het Parool schrijft hierover: “Zo zijn er doordeweeks drie en in het weekend vier crowdmanagers aanwezig die de rij in goede banen leiden. Ook zet de zaak zich actief in om zwerfafval in de buurt op te halen.”

Zaak door buurtbewoners

Omdat 77 buurtbewoners zelfs doende zijn de totale bedrijfsvoering van Fabel Friet aan te vechten, krijgt de kwestie nog zeker een vervolg. Het zou zelfs in het uiterste geval kunnen betekenen dat de exploitatievergunning wordt ingetrokken. Dit zou dan inhouden dat Fabel Friet moet sluiten. In de kwestie tussen Fabel Friet en de gemeente volgt later nog een definitieve uitspraak.

Foto’s: Fabel Friet Facebook