Onderzoek: kruisbesmetting bij glutenvrij frituren?

Actueel |
15 mei 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Nederlands Coeliakie Vereniging gaat onderzoeken of het voor professionele frituurders veilig is om glutenvrije producten te frituren in dezelfde pan waarin ze eerder glutenvolle snacks of friet hebben bereid. Vakvereniging ProFri en het Frituurcentrum ondersteunen dit initiatief.

Het frituren van glutenvrije producten na glutenvolle etenswaren in een frituurpan lijkt veilig te zijn voor thuisfrituurders. Zo komt naar voren uit eerder onderzoek van de Nederlands Coeliakie Vereniging (NCV). Daaruit blijkt dat de kans op kruisbesmetting na het frituren van glutenbevattende snacks in een thuissituatie miniem is.

ProFri werkt mee

Aanvullend onderzoek moet uitwijzen of dit ook geldt bij cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken. De NCV heeft vakvereniging ProFri om medewerking aan dit onderzoek gevraagd. Bij professionele frituurders is de situatie anders dan bij consumenten thuis: er worden veel meer en diverse soorten snacks gefrituurd.

“Wanneer onderzoek uitwijst dat dit ook via het professionele frituurkanaal voldoende veilig is, maakt het voor consumenten met een glutenintolerantie de weg vrij om met een gerust hart cafetaria’s te bezoeken die glutenvrije of allergeenvrije producten in het assortiment hebben,” zo laat een woordvoerder namens de ProFri weten.

Losse frituurpan

Om glutenvrije snacks te frituren, gebruiken veel professionele frituurders de frietpan, zeker wanneer er incidenteel vraag is naar glutenvrije snacks. In de praktijk is dit vaak niet handig. Cafetariahouders die veel glutenvrije of allergeenvrije producten verkopen, gebruiken hiervoor vaak een losse frituurpan. ProFri adviseert om dit voorlopig zo te blijven doen en ook de andere maatregelen te blijven nemen om kruisbesmetting te voorkomen.

Andere allergenen

Naast gluten zijn er nog andere voedselallergenen waarmee je rekening moet houden in je frituurkeuken. “We gaan kijken of we bij dit onderzoek ook de andere allergenen kunnen betrekken. Partners van ProFri voor wie dit onderzoek van belang is, zullen gevraagd worden om dit onderzoek van NCV financieel te ondersteunen”, laat een voorvoerder namens ProFri weten. Deze vakvereniging en het Nederlands Frituurcentrum (uitgever van Frituurwereld) werken mee aan het onderzoek.

Meer over het eerdere onderzoek naar kruisbesmetting in de keuken bij thuisfrituurders vertelt Floris van Overveld, directeur van de NCV in deze podcast.

Foto: Nederlands Frituurcentrum