Personeelstekort: zijn pensionado’s een deel van de oplossing?

Actueel |
2 november 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

“Opa’s en oma’s gezocht!” Met deze oproep richtte supermarktondernemer Carmen Driessen zich via sociale media onlangs tot de pensionado’s in haar omgeving.

Bij haar twee filialen van Albert Heijn in Arnhem en Elst boden zich inmiddels tientallen ouderen aan om aan de slag te gaan in haar winkels.

“Te oud om in de supermarkt te werken? Niet bij Albert Heijn Driessen. Wij zien levenservaring als een kracht en oudere werknemers zijn net zo welkom als hun jongere collega’s,” aldus de oproep van Driessen.

“Ken jij of ben jij die pensionado die nog graag wat omhanden heeft en graag nog een aantal uur per week ons zou willen helpen in onze winkel? Dan zijn wij op zoek naar jou! De uren kunnen wij flexibel met elkaar plannen. Dus er blijft gerust genoeg tijd over om van het pensioen en/of de (klein)kinderen te genieten.”

Inmiddels kreeg de eerste oudere al een contract aangeboden. Ze had maar één voorwaarde: het leek haar beter niet tegelijk met haar kleinzoon in de supermarkt te worden ingeroosterd. In de media sprak ze bovendien de ambitie uit dat ze van vakkenvuller snel op kan klimmen naar kassawerk. Ze gaf als werkmotivatie bovendien aan met name in de winterperiode behoefte te hebben aan extra sociaal contact. Overigens wierf AH-franchiser Driessen eerder al gericht Oekraïense vluchtelingen: inmiddels vervullen vrouwen uit het geteisterde land vier vacatures.

Ouderen in de cafetaria?

Omdat ook cafetaria’s en de rest van de horeca net als supermarkten kampen met onvervulbare vacatures, kan het gericht benaderen van ouderen wellicht een deel van de personeelsnood lenigen. Voor mensen met alleen aow kan het lucratief zijn om enkele uren per week te werken. Zij mogen namelijk inkomen verdienen bovenop hun staatspensioen. Wel kan het zijn dat ze door de bijverdiensten voor een deel van hun inkomsten in een hoger belastingtarief belanden.

Werkgevers mogen bovendien gedurende vier jaar ouderen tijdelijke contracten aanbieden voordat sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Ook is geen sprake van transitievergoedingen bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst met mensen boven de pensioengerechtigde leeftijd. Bij eventuele arbeidsongeschiktheid moet wel enkele weken salaris worden doorbetaald.

Meer over