Onrust lease-bikes: “Wij kijken er met zorg naar”

Actueel |
19 maart 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Er heerst onrust bij het Nijmeegse bedrijf E-Bike Nederland. Onder de merknaam Ebike4Delivery is het een belangrijke schakel op de bezorgmarkt. Het bedrijf heeft namelijk duizenden e-bikes in de lease/verhuur bij vrijwel alle grote maaltijdbezorgers, zowel in ons land als in andere landen.

Naast pizzabezorgmerken, heeft Ebike4Delivery klanten als Febo, Johnny’s Burger Company, Burger King, Sushipoint, Taco Mundo en Thuisbezorgd.nl. Het bedrijf laat speciaal voor fooddelivery elektrische fietsen ontwikkelen.

Het bedrijf, dat al ruim 20 jaar bestaat, kwam onlangs in de problemen doordat een investeerder een lening opeiste en vervolgens via de rechtbank het faillissement aanvroeg. Hoewel zijn eis aanvankelijk is afgewezen, werd de investeerder in hoger beroep in gelijk gesteld. Het bedrijf rekent echter op een doorstart.

“Meer onrust in markt”

Het is volgens Tom Filippini niet de eerste keer dat er onrust is op de e-bikemarkt. Ook andere leasemaatschappijen van e-bezorgfietsen kampten kortgeleden reeds met problemen. De voorzitter van NLVVM, belangenvereniging van maaltijdbezorgers, zegt: “Wij kijken daar met enige zorg naar. Als maaltijdbezorgers willen we natuurlijk geen verrassingen in de bedrijfsvoering.”

Bedrijven als E-Bike Nederland doen rechtstreeks zaken met individuele franchisenemers van de grote bezorgmerken van maaltijden. Vaak is wel sprake van een soort raamovereenkomst tussen de bike-verhuurders en de hoofdkantoren van de bezorgmerken. “Maar onze branche werkt met verschillende e-bikespecialisten die de franchisenemers helemaal ontzorgen. Het is natuurlijk nooit slim om alle eieren in één mandje te leggen,” zegt Filippini.

Drie jaar geleden werd het bedrijf in Nijmegen al geplaagd door brandstichting. In dagblad De Gelderlander zegt directeur Arno Cup hierover: “Het lijkt erop dat er een groep mensen is die ons willens en weten kapot probeert te maken.” Twee jaar geleden zijn twee daders voor de aanslagen voor de rechter verschenen en veroordeeld.

Foto: bedrijfsfoto E-Bike Nederland, Ebike4Delivery