Bitterballenakkoord in raad Lelystad

Trivia, Actueel |
15 juli 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Van Dobben

De leden van de gemeenteraad van Lelystad krijgen voortaan tijdens langere vergaderingen ‘een passend bittergarnituur’ voorgeschoteld. Dat is het gevolg van de ‘bitterballenmotie’ die onlangs de instemming kreeg van het college van burgemeester en wethouders.

Vijf partijen dienden de bitterballenmotie in; Christen Unie, PVV, Leefbaar Lelystad, Mooi Lelystad en de VVD. Volgens de indieners is een bittergarnituur goed voor de sfeer als het tijdens vergaderingen wat verhit toegaat. Overigens zijn niet alleen bitterballen, maar ook vlammetjes, paprika, komkommer, kaas en noten welkome versnaperingen in de raad van Lelystad.

Politiek en snacks

Discussie en moties over frituursnacks zijn in de Nederlandse politiek geen uitzondering. Vier jaar geleden ontstond in de Utrechtse gemeenteraad bijvoorbeeld veel commotie rond een voorstel van de Partij voor de Dieren. De partij vond dat bij borrels en recepties meer vegetarische hapjes geserveerd moesten worden en wilde dit afdwingen via een quotum voor vleessnacks. Met name de VVD vond dat geen maximum aantal mocht worden gesteld aan het aantal bitterballen met vlees. Later eiste de partij zelfs een hoofdelijke stemming over de kwestie.

Minister-president

Het bekendste staaltje lokale snackpolitiek stamt uit 1993. Raadslid Jan-Peter Balkenende, onze latere minister-president, bracht in de Amstelveense gemeenteraad een ‘krokettenmotie’ in stemming namens al zijn mede-raadsleden. Met deze motie werd de weg vrij gemaakt om bij lange begrotingsvergaderingen kroketten te serveren, omdat ‘het proces van besluitvorming gediend is met het van collegewege verstrekken van kroketten’.

Meer over